Шопски празник до 26 юни в Елин Пелин

OFFNews 20 юни 2016 в 08:57 6228 0

От 20 до 26 юни в Община Елин Пелин ще се проведе 47–мия Шопски празник „Завръщане към традицията“.

От 1970 г. в град Елин Пелин в седмицата около църковния празник Свети Дух се провеждат ежегодни празници, посветени на шопския бит и култура, наречени „Шопски празници“. В тях намират израз традициите на шопската етнокултурна общност, за която са отличителни типичен твърд говор, белодрешно облекло, характерни народни танци, песни и хумор.

Всеки от седемте дни на Шопския празник включва различни тематични събития, които да привлекат интереса на хората от околността и от столицата, да ги запознаят с характерни местни обичаи и особености и да дадат възможност за изява на културата и бита на шопите и на гостите на празника.

Първият ден – 20 юни, Свети Дух, е отреден за празнично утринно богослужение, следвано от водосвет и курбан за здраве в местността „Църквето“ край града и народно веселие с музикална формация „Етнолика“ и народните певици Веселка Стамболиева и Десислава Осенска.

В деня на литературата – вторник, най-малките ще влязат в ролите на герои от български народни приказки, включвайки се в конкурса „Захарно петле“, а в литературното кафене организаторите са подготвили среща с Христина Панджаридис – родена в гр. Елин Пелин, автор на романа „Ничия“ и на редица стихове и разкази.

Сряда е ден на изобразителното изкуство, в който са включени конкурс „Щастливо детство“ за рисунка на асфалт за децата, изложба с творби на ученици „Светът на Елин-Пелиновите герои“, фото-изложба „Новоселци през годините“ и изложба на местни художници.

В деня на спорта – четвъртък, ще има забавни спортни състезания и демонстрации за малки и големи: крос, лека атлетика, акробатика, футболен мач между местния ФК „Левски“ – Елин Пелин и гостите от ФК „Спартак“ – София и билц турнир по шах-мат. Атракция ще бъде приятелската футболна среща между отбора на Кмета и отбора на общинските съветници.

Официалното откриване на „Шопски празник 2016“ е в петък, 24 юни. В три поредни дни град Елин Пелин ще се превърне в сцена за изявени фолклорни изпълнители и танцови състави от общината, от цялата страна и от съседна Сърбия.

За почитателите на съвременната музика специален гост на празника в съботната вечер ще бъде Поли Генова, представила страната ни в Евровизия 2016. Сред популярните участници в музикалната програма са Стоян Янкулов – Стунджи и Илияна Найденова, които ще представят проекта си, подготвен специално за Шопския празник, КУД – Младост (Нова пазова, Сърбия), Шопите от Западните покрайнини (Димитровград, Сърбия), Преслава Пейчева, Емо Сиромахов, Ансамбъл „Пазарджик“, ТК „Боровски ритми“, Оркестър „Сияние“ и много други.

Заедно с това жителите и гостите на града ще могат да опитат традиционни ястия на кулинарната изложба „Гозбите на шопа“, да станат свидетели на пехливански борби, да се запознаят с автентични носии чрез ревюто „От раклата на баба“ и да се възхитят на омайната красота на българката в конкурса “BEAUTY Шопкиня”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews