Седмото издание на конкурса за цигулари ''Васко Абаджиев'' събира таланти от цял свят

OFFNews 08 ноември 2023 в 09:51 686 0

Стефан Апроду

Снимка Клуб ЮНЕСКО

Носителят на първа награда в Шестото издание - 17-годишният румънец Стефан Апроду

Седмото издание на Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“, който ще се проведе от 16 до 19 ноември в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, ще събере 15 кандидати от цял свят. За голяма радост на организаторите от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София тази година ще има и двама български участници. Представителите от чужбина са от Република Корея, Япония, Китай, Великобритания, Италия, Сърбия и Хърватия. Трудността на конкурсната програма всъщност определя нивото на кандидатите, за които няма долна възрастова граница, но трябва да са родени след 16 ноември 1993 г.

Международното жури е в състав проф. Жана Ганделман (Израел), проф. Ксения Милас (Италия), проф. Стефан Камиларов (Германия), проф. Йосиф Радионов и композиторът Стефан Илиев. Първа награда e в размер на 1500 евро, втора – 1000 евро, а трета – 500 евро. Предвидена е и награда за млад талант от 300 евро.

Кулминацията на събитието ще е гала-концертът на лауреатите на конкурса. Той ще се състои от 18 часа на 19 ноември в Голямата зала на НМА и с участието на оркестъра на Академията.

Конкурсът се провежда с подкрепата на на Столична община – Столична програма „Култура“, на Съюза на българските музикални и танцови дейци и на Лайънс клуб “Св. „Иван Рилски“.

От създаването си през 2011 г. Международният конкурс „Васко Абаджиев” доказа убедително своята устойчивост със създаването на възможност за сцена и изява на младите цигулари от цял свят, като се превърна в стимул за тяхното развитие и вдъхновение. Конкурсът постигна и другата си цел - утвърждаване в националната и международна памет на името и личността на великия български цигулар Васко Абаджиев.

Повече информация за предишните издания на конкурса, снимков материал и информация за личността на Васко Абаджиев може да откриете на https://violin-competition.com/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!