Quantcast

Сър Пол Маккартни иска правата върху песните си за "Бийтълс"

Последна промяна на 21 март 2016 в 21:54 3071 3

Сър Пол Маккартни подаде документи в САЩ, за да си върне авторските права върху песните на "Бийтълс", на които е съавтор.

Въпреки че той е съавтор на повечето от хитовете на групата, заедно с Джон Ленън, никога не е контролирал излъчванията им.

Правата са притежание на "Нортърн Сонгс" (Northern Songs) – компанията на мениджъра на бандата Брайън Епстейн. След смъртта му компанията е продадена на "ATV Music", която по-късно става собственост на Майкъл Джексън, заедно с каталога на "Бийтълс". Десет години по-късно Джексън слива "ATV" с дела си в "Сони". По-рано този месец японската компания изкупи дела от наследниците на Джексън.

Нормативен документ от 1976 г. дава възможност да авторите на песни да поискат обратно правата си след 56 години. Така правата върху каталога ще бъдат достъпни през 2018 г. и сър Пол Маккартни прави постъпки да си ги върне.

Вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно няма да може да възстанови правата върху дела на Ленън, защото е продала пълните права на "Сони" за 70 години.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2016 в 15:45

стефчо, кажеш ли а, веднага кажи б. късаш жицата, бесиш се на нея. коги дори осъзнаеш какво сториха тези момчета на света, вероятно налъмите на родата ти ще цъфнат.

22.03 2016 в 08:24

Сър-носър, ама сиренцето с парички.

22.03 2016 в 07:18


Никога не съм бил фен на тия, ама тоя ме ядосва даже и така.
Битълс е Битълс. Тоя е бил част от тях, сам по себе си - никой. А после ловко - той бил всичко. Като японската кокошка, която била на ония на главния - по-главната.
Откак тръгнаха тия разправии - просто късам жицата на радиоточката - не ща да ги чувам.
Чудя се, кой изобщо се връзва на тая кретения. Дано пукне по-скоро, та пак да може да се слуша нещо от това.