Санчо Финци ще играе евреина във "Венецианският търговец'' на Явор Гърдев в Народния театър

OFFNews 22 февруари 2024 в 16:36 1312 2

Санчо Финци ще играе хитрия евреин във

Снимка Стефан Здравески, Народен театър "Иван Вазов"

Санчо Финци ще играе хитрия евреин във "Венецианския търговец'' на Явор Гърдев в Народния театър

В Народния театър започнаха репетициите на „Венецианският търговец“ от Уилям Шекспир в сценична интерпретация на режисьора Явор Гърдев. Новият превод на пиесата, осъществен специално за проекта от проф. Александър Шурбанов, ще бъде в основата на интерпретация, насочваща вниманието към враждите, възникващи на базата на културни, етнически, конфесионални и други идентификацонни и идеологически различия в глобализиращия се свят. За този първи вариант на проекта, условно наречен „сефарадски“, ще се осъществят специални преводи на определени сцени на юдео-испански (ладино), на арагонски и на арабски.

От Германия, където живее и работи, за специално участие в проекта е поканен актьорът Самуел Финци, който ще си партнира на сцената с Владимир Пенев, както и с Радина Кърджилова, Павел Иванов, Александър Тонев, Пламен Димов, Каталин Старейшинска, Ненчо Костов, Кремена Деянова, Калоян Трифонов, Асен Данков, Стелиан Радев, Явор Вълканов, Стефан Къшев, Павлин Петрунов, Зафир Раджаб, Александър Кънев. Чрез видеопрожекции участие ще вземат и актьорите Кире Гьоревски, Димитър Николов, Хенри Ескилинен, Константин Станчев, както и художникът Юлиян Табаков и рапърът Борислав Димитров-Бобо.

Концепцията, сценичната версия и режисурата са на Явор Гърдев, сценографията е на Никола Тороманов, костюмографията – на Свила Величкова, музиката – на Калин Николов. Сценичното движение е поверено на румънската хореографка Андреа Гаврилиу, а сценичната графика и видеографията – на Владислав Илиев. Асистент на режисьора е Люба Тодорова. В проекта като консултанти ще се включат и членовете на Европейската асоциация за Шекспирови изследвания доц. д-р Бойка Соколова от Университета Нотр Дам в Лондон и д-р Дария Лазаренко, преподавател в Нов български университет и член на Украинския Шекспиров център. Драматург на спектакъла е Мира Тодорова, а помощник-режисьор – Елена Костова.

Премиерата ще бъде на 12 и 13 май на Голяма сцена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-295

2

Vitorio

22.02 2024 в 16:46

Шекспировият герой си има име - Шейлок
Това все едно го е писал някой парапланерист от хамас...

1000

1

Ендевър

22.02 2024 в 16:41

Успех на спектакъла!
Има всички предпоставки на стане събитие на сезона!