Събарянето на паметника "1300 години България" пред НДК в снимки (галерия)

ОFFNews 03 юли 2017 в 20:00 15920 10

Днес е паметен ден за историята на София. След години обсъждане, приемане на решения, обжалване, отворени писма и протести Софийска община започна работа по демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

Паметникът е част от града ни от 1981 г., когато е построен за едва 8 месеца. От тогава насам той е постоянен повод за обсъждане - едни го харесват, други не. Винаги около Двореца, ако се заслушаш, можеш да чуеш спорове между минувачите, които обсъждат монумента. Всъщност, дори самият Тодор Живков не харесва творбата на арх. Валентин Старчев.

Съвсем скоро обаче споровете ще заглъхнат, тъй като паметникът предстои да изчезне, а на негово място да се появи друг, посветен на войниците от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

По време на днешния демонтаж на част от паметника върл противник се хвърли на металното заграждение около паметника, крещейки силно и ридаейки за една от металните статуи, припознал в нея светите братя Кирил и Методий, предаде "Булфото".

За утре пък е предвиден протест, организиран във фейсбук, който ще се обяви в защита на "1300 години България". Това ще бъде трети протест срещу премахването на паметника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

8

Red or Dead

04.07 2017 в 00:38

Йончев, този път РЕД е .......ДОВОЛЕН, благодаря ти за възможността, да оценя подобаващо коментара на Соте;)

63994

7

Red or Dead

04.07 2017 в 00:36

Соте, смрадливеца НЯМА бъдеще, той “живее“ САМО с омразата си към ТЕЗИ които в един момент му ОБЕЗСМИСЛИХА целия жалък животец.....визирам края 89 год. когато 38 год. ОФ активист чеснович осъзнава, че лизането на задници на партийни секретари което е било ОСНОВНАТА му.....и ЕДИНСТВЕНА дейност ще му донесе ЕДИНСТВЕНО.........неприятен вкус .........в устата, поради ТАЗИ причина и до този момент се тъпчи с чесън, за да промени ТОЗИ ВКУС, НО при него проблемът е на психическа основа, затова не му обръщай внимание.......Ян Хус е визирал ТОЧНО него когато е възкликнал.....O Sancta simplicitas.......човекът още тогава го е........'надушил'.............

'чеси', бро......много поздрави на........РУСКИНЯТА....опссс, сори дарлинг, забравих, че и ТЯ ти би шута, ми СМЪРДИШ, бре.........НЕТЪРПИМО Е...........

63994

6

Red or Dead

04.07 2017 в 00:22

““““““...........Абе чеметата (червените мъртвета- б.а.) “““““““““““““

'червените мъртвета'......НАЙ-МНОГО обичат, да ПОРЯТ 'чеснови'.......ДУПЕТА.......хихихихиииии .....

понякога гениалността ме връхлита изневиделица....ми Музата чеснова е виновна в случая, аз вина нямам,

21061

4

рамбо

03.07 2017 в 22:10

Удоволствието струва на столичани 400 хил лв.
 
X

Подкастът на OFFNews