Румънски театрални постановки на гости в София

OFFNews 10 март 2014 в 19:09 3930 1

„Удържимият възход на Артуро Хи“.
„Удържимият възход на Артуро Хи“.

Букурещкия театър "Одеон" гостува на сцената на театър "София".

На 25 и 26 март румънците ще представят две от най-известните си представления - „Пирам и Тисба 4 YOU” и “Удържимият възход на Артуро Хи”.

"Пирам и Тисба 4 YOU” е режисьорска версия на известния Александру Дабижа по Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ".

Дабижа и актьорите му играят с епохи, пространства, типологии, клишета и значения на прочита и успяват да направят най-доброто шоу за забавление на сцените на Букурещ.

„Намирам шоуто на Александру Дабижа в Театър Одеон “Пирам и Тисба 4 You” за брилянтно. Идеята на режисьора изглежда е фантастична! Андрей Маринеску, преводачът, открива четири вида формулировки, четири начина за превод и адаптиране на английските пасажи, за които става въпрос. Четирите начини на говорене са четири вида шоу, напълно различни, макар че текстът изглежда да си е все същият Шекспир. Какво се случва? Желанието на режисьора да играе се подчертава от неговата интелектуална сила по един много специален начин. Творецът, заинтересуван от езика, от истинското значение на думата, реториката – днешна, прагматична – и поетична. Един човек, който създава игри, базирани на това, което е написано", пише критичката Maринa Константинеску.

„Удържимият възход на Артуро Хи“ от Бертолт Брехт е спектакъл на режисьора Драгош Галготиу.

Това е не само завладяващо театрално представление, но и един от най-специалните артистични експерименти в Букурещ през този сезон.

Той евълнуваща гледна точка за социалната и антропологична роля на театъра във всекидневния живот, смята румънската преса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!