'Рома' и 'Фаворитката' са победителите на наградите БАФТА

ОFFNews 11 февруари 2019 в 11:17 1879 0

Най-престижните награди в кино индустрията БАФТА бяха връчени на церемония в Лондон. Те се присъждат от Британската академия за кино и телевизия и се считат за един от най-сериозните индикатори за победителите на "Оскар"-ите.

Драмата "Рома" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон получи наградата на БАФТА за най-добър филм, докато британската историческа комедийна драма "Фаворитката" победи в седем от категориите, с което стана един от големите победители на церемонията предадоха световните агенции.

Черно-бялата продукция "Рома" разказва за драматичната съдба на мексиканско семейство през 70-те години. Филмът получи две награди "Златен глобус", "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция, награда Гоя и е номинирана за "Оскар" в 10 категории.

Оливия Колман, освен номинация за "Оскар" и "Златен глобус", получи и приза за най-добра актриса за превъплъщението си в кралица Анна във "Фаворитката", а Рейчъл Вайс получи отличието за най-добра актриса в поддържаща роля. "Фаворитката" спечели общо 7 награди от 12 номинации, включително за най-добър британски филм. 

Американският актьор Рами Малек стана носител на наградата за най-добър актьор, за ролята си на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". Актьорът вече да получи "Златен глобус", както и наградата на Гилдията на актьорите и номинация за "Оскар". Филмът "Бохемска рапсодия" получи и наградата в техническата категория за най-добър звук.

За най-добър актьор в поддържаща роля с БАФТА бе отличен Махершала Али за ролята на прочутия джазмен Дон Шърли в "Зелената книга".

След над 30 години във филмовата индустрия режисьорът Спайк Лий най-накрая получи БАФТА за най-добър адаптиран сценарий за "Черен в клана" - експлозивна творба за расизма в Америка през 70-те години.


"Роди се звезда" на Брадли Купър получи отличието за оригинална музика, а политическата комедия "Вице" взе наградата за най-добър монтаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови