Реквием за Робин Гиб

22 май 2012 в 15:01 2918 0

Робин Гиб
Робин Гиб

Валентин Найденов

Иска ми се да припомня как той и братята навлязоха в България. Бях шестокласник и в един столичен магазин се продаваше малка плочка на Бийтълс с „Кон те гледа” (Come Together) и съвършената „Нещо” (Something). Една жена пожела да чуе друга плочка. Чу се Бий Джийз – Масачузетс. 4 парчета на една група, издание на Балкантон. Изревах на майка ми да ми ги купи и тя със сълзи: „Добре майка, щом ти харесват”.
Въртях плочката непрестанно. С детския ми акъл ме впечатлиха твърдите парчета – „Да бъдеш Джордж” ("The Earnest Of Being George") и Хари Браф” ("Harry Braff").

По- късно в чешкия културен център се появи тава на Supraphon. Снимани петимата пред мотори и с дълги коси. Тавата се въртеше безспирно. Доста късно осъзнавам, че тя съдържа редки парчета, което ми отне години да ги намеря.

Ерата на диското е ясна. След “Saturday Night Fever”, Балкантон издаде великолепния “Sprits Having Flown”. Присъствието на тази група у нас в плочи и дискове е значително. Да не говорим за меломани и склададжии като мен.

И ето го! Той е в България, зала 1 на НДК – 25 октомври 2007 г. Концерт за оркестър, група и певец. Невероятно красивият глас на Робин оглася залата. Той мърда жив пред нас в своето великолепие и скромност. На сцената с него са трима български музиканти – Николо Коцев, китара и концертмайстор на оркестъра, Нелко Коларов – клавирни и нашата великолепна Амалия, която дърпа високо поддържащите песенни партии с още 2 певици.

Робин Гиб пее вечни хитове на Бий Джийз. Това ме връща в спомените ми на дете с отронени сълзи, ама да не ме види никой. Изниква ми изказване на техният продуцент Роберт Стигуд по време на някаква церемония в началото на 80-те. Той каза: „Всеки който иска да се научи да пее нека да чуе тази песен как се пее”. И Бий Джийз излязоха в пълния си блясък за да изпеят “I Gotta Get A Message To You”. Робин пее тази песен на сцената и душичката ми хвърка от възхита. Залата е изправена на крака с “Tragedy” – вечен химн от всяка гледна точка.

Да, да, ние тъгуваме за Робин Гиб днес. Утре няма да тъгуваме, а ще се радваме на този славей, велик композитор, изпял химни на Земята…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!