Пускат гореща линия срещу сексуални насилници на фестивала в Кан

Продадоха компанията на обвинения от десетки жени холивудски продуцент Харви Уайнстийн

OFFNews 03 май 2018 в 16:17 2503 0

Харви Уайнстийн

По време на филмовия фестивал в Кан ще бъде създадена гореща телефонна линия за борба срещу сексуалния тормоз, пише "Площад "Славейков". Поводът е обвинението срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн от четири актриси по време на миналогодишното издание.

Гостите и участниците ще бъдат предупредени още при пристигането си на фестивала на френската Ривиера, обяви френският министър на половата равнопоставеност Марлен Шиапа и обясни, че едно от изнасилванията е станало именно в Кан.

Мярката се взима не само за да бъдат защитени актрисите, а и всички жени, работещи във филмовата индустрия.

Въпреки че тази година начело на журито, което ще определи носителя на „Златната палма“, е австралийската актриса Кейт Бланшет, Кан е изправен пред критики заради отношението си към жените досега, например заради изискването да в обувки с високи токчета.

В същото време късно във вторник компанията "Уайнстийн" обяви продажбата си на "Лантърн кепитъл". Новият собственик на обявената в несъстоятелност продуцентска къща я придобива срещу 310 млн. долара плюс 115 млн. долара пасиви. Отхвърлена бе офертата на бродуейския продуцент Хауърд Кейгън за 315 млн. долара.

Сделката обаче не задоволи кредиторите и те подадоха молба в нюйоркския съд за преразглеждането ѝ. Опасяват се, че предложената сума няма да покрие задълженията на компанията към тях.

Неясно е дали новият собственик е предвидил фонд за обезщетения на жените, станали жертва на насилие от страна на Уайнстийн. В офертата на Кейгън имаше такъв - 30 млн. долара.

Сред актьорите, които чакат хонорари от "Уайнстийн" са Дженифър Лорънс, Мерил Стрийп и Брад Пит.

От Борда на директорите на продуцентската къща отговарят, че предложението на Кейгън няма как да бъде разгледано. Офертата била внесена след изтичането на крайния срок. В нея липсвали някои ключови изисквания за продажба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови