Пулицър за литература за Джошуа Коен. Украински журналисти със специално отличие за кураж

OFFNews 10 май 2022 в 13:53 1831 0

Романът "Нетаняху" ("The Netanyahus") от Джошуа Коен за бащата на бившия израелски министър-председател Бенямин Нетаняху спечели награда "Пулицър" за художествена литература, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Покойният художник Уинфред Рембърт беше отличен в категорията за биография за "Преследват ме до смъртта: Мемоар за Юга на расовата сегрегация" ("Chasing Me to My Grave: An Artist's Memoir of the Jim Crow South"), записана от Ерин Ай Кели. Рембърт оцелява години в затвора и почти е линчуван в Джорджия през 60-те години на миналия век. Художникът умира през 2021 г. на 75 години.

Много от тазгодишните носители на награди "Пулицър" в категориите за изкуства изследват расовите и класовите проблеми, както в настоящето, така и в миналото.

"Дебелият Хам" ("Fat Ham") на Джеймс Айджеймс - адаптация на Шекспировия "Хамлет", чието действие се развива на барбекюто на семейство чернокожи в съвременния Юг, спечели "Пулицър" за драматургия.

Книгата "Невидимо дете: Бедност, оцеляване и надежда в един американски град" ("Invisible Child: Poverty, Survival & Hope in an American City") на Андреа Елиът, която описва историята на бедно чернокожо момиче в Бруклин, получи отличието за документална литература.

Две награди бяха присъдени в категорията за история: "Покрити с нощ: история за убийства и местно правосъдие в ранна Америка" на Никол Юстас и "Куба: Американска история" на Ада Ферер, която проследява вековната връзка между САЩ и южната им съседка.

Даян Сюс спечели "Пулицър" за поезия за "откровено: сонети" ("frank: sonnets").

В категорията за музика беше отличен Рейвън Чакон за композицията за орган "Безгласна литургия" ("Voiceless Mass"). Чакон е композитор, изпълнител и инсталационен артист от народа навахо.

Журналистите от Украйна получиха специално отличие за техните "кураж, издръжливост и отдаденост на достоверността при отразяването на руската инвазия в страната им и пропагандната война в Русия", допълва БНТ.

"Вашингтон пост" спечели награда "Пулицър" в категорията за обществени заслуги - за отразяването на щурма на Капитолия от привърженици на бившия президент Доналд Тръмп на 6 януари 2021 г.

Сред отличените са фотографи на агенция Ройтерс за отразяването на пандемията от коронавируса в Индия. "Ню Йорк Таймс" спечели три награди, включително за разследване на грешките на САЩ във въздушната война в Близкия изток.

Наградата "Пулицър", учредена през 1917 г., носи името на американския издател Джоузеф Пулицър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови