Протест: закриват една от малкото книжарници в Сливен

Хората негодуват, че културните обекти се затварят, а кебапчетата остават

OFFNews 18 август 2017 в 15:00 5757 1

Една от най-популярните петиции в интернет е срещу закриване на малка книжарничка в центъра на Сливен, известна като книжарницата на Евгени. Културното общество в града на сините камъни се събуди, след като се разбраха плановете на общината да премахне малката книжарница.  

Закриването е план на общината за изчистване на площада, но хората негодуват, защото в града, който вече е в по-голямата си част ромско население, няма много книжарници. А книжарницата на Евгени е известна на всички и съществува от 25 г. Името на книжарницата е "Парнас" и се намира на Ларгото в града. Само три обекта обаче са получили предизвестие за закриване - книжарницата на Евгени, павилионът за сувенири и будката за цветя. А павилионите за палачинки и кебапчета остават, твърдят авторите на петицията. За тях обаче общината казва, че са частна собственост, а за другите обекти, че са общинска. 

Решението за премахването на "културните павилиони"- книжарница, будката за стари картини и цветя - е на общинските съветници. Срещу него тече петиция, под която досега са се подписали близо 300 души. Това я превръща в най-популярната петиция в момента, а фактът, че е регионална подсилва нейното значение.  Сливналии твърдят, че в книжарницата на Евгени се намират всякакви заглавия и само там се продават сливенски автори.  

В самата петиция се казва, че подписката е за оставането на книжарницата на Евгени, както и свалянето на тези, които посягат на книгите и на културата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови