Скандал в пресата със Зеленски, Сунак и Евровизия

OFFNews 12 май 2023 в 19:55 4398 0

Парти по случай Евровизия на Доунинг Стрийт

Снимка Личен профил на Риши Сунак

Парти по случай Евровизия на Доунинг Стрийт

Украинският президент изрази своята благодарност в телефонен разговор с Риши Сунак. Премиерът разговаря с украинския президент Зеленски този следобед, каза говорител на "Даунинг Стрийт". Президентът Зеленски благодари на премиера за ролята на Ливърпул за домакинството на утрешния конкурс за песен на "Евровизия" от името на Украйна. Риши Сунак каза, че се гордее, че Обединеното кралство може да направи това за украинския народ и очаква с нетърпение деня, в който състезанието отново ще може да се проведе на украинска земя. Припомняме, че според регламента тазгодишният конкурс трябваше да се проведе на територията на държавата-победител, а именно - Украйна.

След като The times написа, че Евровизия не е разрешила на Зеленски да има обръщение на конкурса, Киев контрира, че никога не са искали подобно нещо.

Украинският президент Володимир Зеленски не е искал да направи виртуално обръщение по време на песенния конкурс "Евровизия" и неговите представители не са се свързвали с организаторите на форума, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. По-рано информация, че Зеленски е получил отказ бе раззпространена от The Times. "Информацията на The Times не отговаря на истината. Канцеларията на президента на Украйна не се е свързала с организаторите на конкурса на Евровизия с предложение за онлайн обръщение на Володимир Зеленски по време на финала или на друг етап от конкурса", това гласи изявлението на прессекретаря на украинския президент Сергей Никифоров, публикувано във Facebook.

Припомняме, че по-рано днес от медията съобщиха, че Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който продуцира "Евровизия", е отхвърлил искане на Зеленски да се обърне към публиката на финала, който ще се състои в събота, 13 май.

Вчера министър-председателят на Великобритания Сунак написа в Facebook:"Ливърпул се гордее с това, че е домакин на Евровизия от името на Украйна. Тази вечер отбелязахме колко силен е този конкурс, който ни обединява чрез музиката. Както казва моят приятел Володимир Зеленски, един ден домакин на този конкурс ще бъде победилата, свободна Украйна."

Ето как BBC разказа цялата история: Риши Сунак е "разочарован", че на украинския президент Володимир Зеленски не е било позволено да говори на тазгодишното издание на "Евровизия", казва неговият говорител.

Организаторите, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), твърдят, че това би нарушило политическата им безпристрастност.

Но от Даунинг стрийт заявиха, че би било "подходящо" г-н Зеленски да говори предвид нахлуването на Русия в страната му.

Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър също призовава да се разреши на украинския лидер да произнесе реч.

Украйна трябваше да бъде домакин на тазгодишното издание на Евровизия, но след нахлуването на Русия миналата година то се провежда в Ливърпул.

Съобщено бе, че г-н Зеленски е искал да направи видеоизявление на финала на конкурса в събота пред очакваната световна аудитория от 160 милиона души.

На Русия е забранено да участва в конкурса за песен на Евровизия през 2022 г.

Но в изявление от четвъртък EBU заяви, че е отхвърлил молбата на украинския президент да направи обръщение на събитието, въпреки неговите "похвални намерения".

"Конкурсът за песен на Евровизия е международно развлекателно шоу и се ръководи от строги правила и принципи", добави EBU.

"Като част от тях, един от крайъгълните камъни на конкурса е неполитическият характер на събитието. Този принцип забранява възможността за правене на политически или подобни изявления в рамките на конкурса."

EBU добави, че украинска дизайнерска агенция е участвала в разработването на художественото оформление на събитието, а 11 украински изпълнители, сред които и миналогодишните победители Kalush Orchestra, ще се представят на сцената.

В петък обаче говорителят на г-н Сунак оспори решението, като заяви: "Ценностите и свободите, за които се борят президентът Зеленски и народът на Украйна, не са политически, те са фундаментални".

Говорителят му казва, че "Евровизия" "сама призна това миналата година", като забрани участието на руски изпълнители.

Въпреки това той добави, че министър-председателят няма намерение да се намесва и да иска от телевизионните оператори да променят решението си.

Посланикът на Украйна в Обединеното кралство Вадим Пръстайко заяви, че финалът на конкурса би бил "страхотен момент" за г-н Зеленски да се обърне към огромна публика.

Но говорейки пред PA Media, той добави: "Разбираме цялата вътрешна политика и безпристрастния вид подход към всичко това, ето защо не трябва да настояваме прекалено много".

В изявление лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър заяви: "Изключително важно е всички ние да продължим да държим в центъра на вниманието си съдбата на украинския народ, който се противопоставя на руската агресия от името на всички нас. "Евровизия" е израз на международното единство и свобода и президентът Зеленски трябва да може да се обърне към нея като велик защитник и на двете."

Междувременно излязоха резултатите от проучване на общественото мнение, което показва, че интересът към събитието във Великобритания не е голям.

Според новото проучване, направено от ЮГов (YouGov) сред 5320 възрастни британци, само 19% от тях се интересуват от "Евровизия", от които едва 6% казват, че наистина събитието е много значимо, а три четвърти казват, че не ги е грижа много (32%) или изобщо не се интересуват (45%) от конкуренцията. Малко над една четвърт от младите хора на възраст между 18 и 24 години заявяват, че конкурсът им е интересен, като цифрата пада до едва 9% сред хората над 65 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови