Препоръчваме ви: Концерт-среща с първата джаз певица у нас - Лени Вълкова

ОFFNews 04 септември 2018 в 00:06 4297 0

Днес от 19.00 часа в литературен клуб "Перото" ще може да се докоснете до една от първите джаз изпълнителки в България - Лени Вълкова.

Тя пее заедно с Леа Иванова и Люси Найденова, познати като „Трите Ел“. Драматично е участието ѝ в оркестър „Джаз Овчаров“. През лятото на 1947 г. Вълкова пее в бар „Астория“, Варна. Младият Хачо Бояджиев с одобрението на диригента Овчаров прехвърля кабел от Радио „Варна“ през улицата до бара и така излъчват един час джаз директно от „Астория“. 

Лени Вълкова е солистка и в „Джаза на младите“, просъществувал до 1956 г., където пее заедно с Кирил Семов, Лиана Антонова и Ахинора Куманова. Вокалистка е в оркестъра „Джаз темпо“ на Димитър Ганев, прераснал в Биг бенд на Българското национално радио.

Днес, малко след като навърши 91 години, живеещата от близо 30 години в Лондон певица ще се срещне с колеги и почитатели, за да разкаже за своята кариера и живот и да изпълни някои любими на публиката песни заедно с Константин Владигеров на пианото. 

На срещата с Лени Вълкова са поканени работилите с нея Лиана Антонова (вокал) с „Трите Ел“, Емануил Манолов – Бадема (саксофон) с „Оптимистите“, Любомир Оджаков (тромпет) и Недко Трошанов (тромбон) с „Джазът на младите“, Ани Пармакова (вокал), Ванко Пеев (бендлидер) и Димитър Симеонов (саксофон) в бар „Астория“ и др.

Входът за събитието е свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews