Премиерата на „Българско военно чудо“ събра десетки преподаватели във Военния клуб

OFFNews Последна промяна на 28 октомври 2017 в 10:33 4234 1

Марио Мишев и Иван Кънчев от "Българска история"

Историческите постижения на армията ни в периода на Следосвобожденска България събраха десетки учители и директори от столични училища и професори от висши учебни заведения във Военния клуб на премиерата на документалната поредица „Българско военно чудо“.

Поредицата е част от съвместния образователен проект на сдружение „Българска история“ и застрахователно акционерно дружество „Армеец“, който представя историята по модерен и интересен начин за учениците. На премиерата бяха представени два от късометражните филми – „Превземането на Одрин“ и „Защитата на Българското небе“, а създателите разказаха повече за проекта.

„Цялостната дейност на сдружение „Българска история“ винаги е била свързана с популяризирането на родната ни история. Това е и фокусът на настоящия проект, който представя 10 битки с ключово значение за страната ни“, обясни Марио Мишев от сдружение „Българска история“.

„Интересът към историята се заражда първо в училище. Аз, например, никога няма да забравя учителя си по история, който запали мен и Марио по предмета. Затова амбицията ни е „Българско военно чудо“ да продължи развитието си не само в интернет или по телевизията, но и в класните стаи“, допълни още Иван Кънев от сдружението.Проектът срещна подкрепата и на Столичната община и Синдиката на българските учители (СБУ). Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателя на СБУ Янка Такева изпратиха поздравителни адреси и приветстваха инициативата. На събитието присъстваха още представители на образователното министерство и на Регионалното управление на образованието в София.
„Българско военно чудо“, представя Сливнишката епопея, Лозенградската операция, Родопската Шипка, Превземането на Одрин, битката за Кресненския пролом, боевете при Добрич и Тутракан, Дойранската епопея, защитата на българското небе, Дравската операция.

Всяка седмица „Българска история“ ще публикува по два филма на уебсайта и в социалните си мрежи. Поредицата може да бъде проследена и по телевизия Bulgaria ON AIR – всеки петък от 8:45 ч. предаването „България сутрин“ ще излъчва по един филм от „Българско военно чудо“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови