Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Премиера на постановката „Йерма“

OFFNews 07 април 2014 в 19:07 3072 0

На 10 април в театър „Българска армия“ от 19:00 часа ще се състои премиерата на постановката на Фредерико Лорка  „Йерма“.

Пиесата разказва историята на любовен триъгълник, който превръща в жертва на неистовия копнеж по търсене на абсолютно щастие своите герои.

Йерма е жена, отчаяно мечтаеща за дете, любов и внимание от страна на съпруга си, който обаче е студен към нея и чужд на майчинския  копнеж.

В опит да намери причините за нереализирането си като майка и обичана съпруга, тя „разкъсва“ болезнената реланост, като навлиза в собствен въображаем свят, където се сблъсква с представите за идеалния живот, поднесени от приятелката й Мария и от Старицата.

Вместо да дадат отговор обаче те подхранват и хиперболизират още повече нейните страхове за живот, лишен от любов и признание.

Билети може да се закупят на касите на театър „Българска армия“ или онлайн на този адрес.

Каква е тази черна дупка в нас , от която извира непрекъснато страховита липса.
Кое е онова изначално предназначение на човека, което сме забравили,
но което не престава да стърже в кръвта ни.
Какво съм загубил, та търся с раздрани от плач очи.
Търся, с удавени в гърлото викове.
По ръба на бездната.
Насред ветровити пустини.
Сухи земи.
Какво търсиш.
Какво търсиш.
Тебе те търся.
Но какво си ти, любов моя.
Къде си.

В ролите са Радина Кърджилова (Йерма), Веселин Анчев (Хуан, Виктор), Мимоза Базова (Старица), Гергана Дандалова (Мария), Стефка Янорова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Екатерина Стоянова, Борислава Костадинова, Лили Сучева, Милен Миланов, Диана Добрева.

Режисьор е Диана Добрева, сценография и костюми – Нина Пашова, музика от Петя Диманова и хореография от Татяна Соколова.

Федерико Гарсия Лорка е испански поет и драматург, роден на 5 юни 1898 година във Фуенте Вакерос, провинция Гранада.

Той е емблематична фигура на Поколението от 27-ма.

Режимът на Франсиско Франко поставя произведенията на Гарсия Лорка под забрана, която е смекчена едва през 1953, когато са издадени силно цензурирани „Събрани съчинения“.

Едва след смъртта на Франко през 1975 става възможно животът и смъртта на Гарсия Лорка да бъдат публично обсъждани в Испания. Убит е от националистите в началото на Испанската гражданска война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!