Представят албум и изложба с невиждани досега рисунки на Илия Бешков

ОFFNews 18 септември 2017 в 12:53 4701 0

На 19 септември от 18 ч. в Софийска градска художествена галерия ще бъде представен албумът "С рисунката правя човеци" от Илия Бешков и ще се състои откриването на изложбата "Илия Бешков - свян и страсти", която ще може да се види до 22 октомври.

За книгата и забележителния художник ще говорят Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия, Красимир Илиев, изкуствовед и съставител на "С рисунката правя човеци", Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад".

След военния преврат от 19 май 1934 г., когато цензурата спира левите вестници, в които Илия Бешков (1901–1958) публикува безпощадните си политически карикатури,той е обзет от творчески бяс да нарисува всичко, което човеците вършат, въобразявайки си, че няма да бъдат разкрити.

Надзърта в домашните и обществени бани, в бардаците, шантаните, кабаретата и спалните. Това е пътуване на прозрелия същността на царя и политическата клика художник към породилата ги благодатна среда – битието на градския човек, с всичките му страсти и пороци, които го превръщат във верноподаник, опрощаващ покварата на своите управници.

В албумното издание "С рисунката правя човеци" са събрани над 180 рисунки, повечето от които се публикуват за пръв път. Те го представят като изключителен рисувач и неуморен търсач на истината за човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews