Показват уникална колекция акварели с птици, смятана за изгубена

ОFFNews Последна промяна на 03 септември 2018 в 12:55 2544 0

„Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ е колекция от акварели, илюстриращи птици, смятана дълго време за изгубена или унищожена по време на войните. Тя обаче е съхранена в България и ще бъде показана на 4 септември в зала „Временни експозиции“ в сградата на Музея за история на София на пл. „Бански“ 1.

В експозицията за първи път ще се покажат оригинални акварели на автори, разказвали с четка за едно от най-ценните орнитологични издания. То е озаглавено „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа“(Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mittel-Europas). Още на първата страница на Том I от издадената през 1905 г. поредица откриваме ключа към въпроса как ценните оригинални илюстрации, рисувани в продължение на няколко десетилетия от някои от най-известните илюстратори и орнитолози, се пазят и до днес в България.

Сред авторите е Пол Леверкюн от Германия. През юни 1892 г. той пристига в България по покана на цар Фердинанд I и е ангажиран с новооткритите Княжески естественоисторически музей и зоопарк в София. В изложбата са показани оригинални акварели с авторски бележки от Джон Джерард Кьолеманс (1842-1912), Еди де Маес, Бруно Гайслер (1857-1945), Отто Клайншмидт (1870-1954) и др.

Близо 400 оригинални илюстрации съставляват безценната колекция, която до момента не е била обект на проучване и не е показвана пред публика. 

В изложбата са показани и малък брой произведения на български автори, сред които са Иван Милев, Харалампи Тачев, Николай Ростовцев и др. Те представят една съвсем различна интерпретация на темата за птиците.

Обединяването на научните илюстрации в една експозиция с декоративно-приложни проекти, рисунки, фотографии и други експонати разкрива връзката между развитието на привидно крайно различни области каквито са науката, изкуството и музейното дело.

Експозицията поставя акцент върху безспорния принос на цар Фердинанд I за развитието на тези области, за основаването на Националния природонаучен музей, Националната художествена академия и др. В изложбата е включен непоказван до момента официален портрет на цар Фердинанд I, дело на известния художник Никола Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови