Подозрения за митичен заговор в полза на Путин разтърсват "Ла Скала"

Театърът открива сезона с "Борис Годунов" на Мусоргски

OFFNews 07 декември 2022 в 16:55 3329 1

Плакат на

Снимка Сайт на Ла Скала

Плакат на "Борис Годунов" в Ла Скала

Миланската скала открива новия си сезон в сряда вечер с постановка на "Борис Годунов" на Модест Мусоргски, смел избор в разгара на войната между Русия и Украйна, съобщи АФП. Повече информация за постановката можете да научите ТУК.

Идеята за постановката е отпреди три години, доста преди началото на войната. След руското нахлуване през февруари се появиха съмнения, но театър "Ла Скала" се придържа към програмата си, независимо от протестите на украинския консул в Милано Андрий Картиш.

Въпреки опасенията за пропаганден заговор в полза на Владимир Путин, митичният театър отговаря официално: "не се извиняваме от ничие име, представяме опера, която е шедьовър на културната история", каза директорът на оперния театър Доминик Майер за АФП.

Акцент в културния живот на Италия, премиерата в "Ла Скала" ще бъде наблюдавана от кралската ложа от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от италианската министър-председателка Джорджа Мелони и от президента на страната Серджо Матарела.

Операта на Мусоргски (1839-1881), вдъхновена от едноименната драма на Александър Пушкин, разказва за разрива между един автократичен управник и народа му и е цензурирана няколко пъти и в Руската империя, и след това в Съветския съюз.

Това е оригиналната версия, изпълнена на руски, музикалният директор на "Ла Скала" Рикардо Шайи избира да остане верен на духа на Мусоргски, дори той да е "горчив и по-суров", каза Майер.

"Борис Годунов" е абсолютен шедьовър, чието съвременно звучене изненадва и който запазва "великата поезия на тембър и музикална красота", смята Шайи.

Постановката на операта в Мариинския театър в Санкт Петербург през 2012 г. порази публиката с паралела между управлението на Борис Годунов от 1598 г. до 1605 г. и Владимир Путин, срещу когото тогава се проява безпрецедентно протестно движение.

Десет години по-късно е подходящото време да се играе "Борис Годунов", защото "самият Мусоргски е бил артист, борил се със системата, би било напълно погрешно да се цензурира операта му, която демаскира властта", смята режисьорът Каспер Холтен.

В главната роля известният руски бас Илдар Абдразаков пресъздава "Борис с душа и сърце, но измъчван от угризения за това, че е убил дете". В ролята на монаха Пимен е естонецът Айн Ангер, смятан за един от най-добрите Вагнерови баси в света. Женските роли са поверени на руското сопрано Анна Денисова като царската дъщеря Ксения и мецосопраното Лили Йорстад, която играе нейния малък син Фьодор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

08.12 2022 в 19:15

всъщност операта е вид анти-автократска

НО, при тези страсти, нормално е, Путин създаде крайни настроение срещу русия и руската култура

факт