Почина прочутият композитор Михаил Големинов

OFFNews 02 март 2022 в 09:37 4040 0

Обичаният и уважаван композитор Михаил Големинов е починал вследствие на тежка диагноза, съобщават от "Музикаутор", където той членуваше от 2003 година насам с над 60 регистрирани произведения в сдружението.

Син е на композитора Марин Големинов. Учи композиция при Димитър Тапков и Константин Илиев и дирижиране при Константин Илиев в Държавната музикална консерватория в София, след което през 1985 г. продължава музикалното си образование в Австрия и Холандия при Роман Хаубенщок-Рамати, Тон де Льов, Александър Балтин (композиция), Карл Остерайхер (дирижиране) и Харалд Осбергер (пиано). Изучава и електроакустична музика при Дитер Кауфман в Института за електроакустична музика във Виена.

Между 1992 и 1998 г. сътрудничи в редица театрални постановки в Австрия и участва в проекти, включващи съвременни изкуства, смесени медии, интуитивна и компютърна музика.

Участник в различни концерти в като пианист, композитор и диригент, той е носител на международни награди за композиция като Hambacher Preis, Sommerliche Musiktage Hitzacker, Carl Maria von Weber.

Произведенията му обхващат широк спектър от стилове и жанрове - от камерни и оркестрови пиеси до компютърна музика, видеокомпозиции и музикални графики. Те са композирани за Vienna Konzerthaus, Quebec New Music Society (Монреал), MELO-x Saxophone Quartet и други водещи организации и ансамбли.

Поклонението ще се състои на 2 март, сряда от 15.00 часа в Ритуалната зала на Централни софийски гробища.

"Музикаутор" изразява съболезнования. Поклон!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови