Почина Джон Лорд от Deep Purple

Владимир Йончев 16 юли 2012 в 20:44 15465 11

Jon_Lord-concert_2
Jon_Lord-concert_2

Великият Джон Лорд, основател, кийбордист и основен композитор на легендарната група Deep Purple, е починал днес, 16 юли, в болница в Лондон, съобщава официалният му сайт Jonlord.com.

Причината за смъртта е белодробна емболия, възникнала след рак на панкреаса, от който Джон Лорд дълго се лекуваше.

В последните си мигове Лорд е бил заобиколен от своето семейство. Той издъхна месец след като навърши 71 години.

Джон Дъглас Лорд е роден на 9 юни 1941 г. в Лестър. Заедно с Ричи Блекмор и Ник Симпър основава състава Roundabout, който малко по-късно прераства в "Дийп Пърпъл".

Именно на него Deep Purple в най-голяма степен дължи величието си. Със своя Hamond орган Лорд създава невероятен дует с Блекмор, в който клавишните и китарите "си говорят".

Заради мрачната му визия с провисналите дълги мустаци и заради уникалното му умение да придава космически обем на музиката, го наричат Негово Сиво Величество.

През 1969 година пише най-голямото си произведение: Concerto For Group and Orchestra, в което обединява класическата музика с рока.

Няколко месеца преди това композира 12-минутната April, вероятно най-нежната и странна пиеса в дългата история на Deep Purple.

Албумът Deep Purple'69 е върхът в неговата кариера в Дийп Пърпъл. Джон е малко по-голям от останалите членове на групата и до тогава никой не оспорва лидерството му. След него и особено след Concerto for Group and Orchestra обаче сприхавият, но гениален Ричи Блекмор решава, че Джон води групата в грешна посока и започва втвърдяването на звука на Deep Purple, което ще даде началото на хеви метъла (за чието бащинство спорят още Led Zeppelin и Black Sabbath).

В резултат на конфликта между Лорд, Блекмор и присъединилият се през 1970 г. вокалист Ian Gillan се раждат най-великите музикални диалози, правени в музиката. Child In Time - най-известната и обичана песен на Пърпъл, е резултат именно от този конфликт.

Година по-късно Блекмор се налага и Джон минава на заден план. И така докато самият Блекмор бива изгонен от Пърпъл, а на китарата го сменя талантливият, но напълно пристрастен към хероина Томи Болин. На един от концертите ръката му се схваща, а на клавишните Джон Лорд изпълнява солата на китарата, без никой от публиката да разбере, че групата е без китарист.

От 1977 до 1983 година свири в Whitesnake, преди отново да се присъедини към възкръсналия Deep Purple през 1984 година.

Джон е гостувал 3 пъти пред българска публика - на първия концерт на Deep Purple в Зимния дворец в София през 1998 година, в Античния театър в Пловдив през 2008 година и в НДК през октомври 2010 година. В Пловдив Лорд изпълни цялото Concerto for Group And Orchestra заедно с Пловдивската филхармония, а в София добави към Кончертото и дълга поредица от най-големите хитове на Пърпъл.

При последните две гостувания на Пърпъл - в зала "Фестивална" и в Каварна, Джон Лорд не дойде. Заради напредналата си възраст той отказваше турнетата и бе сменян от Дон Еъри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!