Почина Джон Лорд от Deep Purple

Последна промяна на 16 юли 2012 в 20:44 12737 11

Jon_Lord-concert_2
Jon_Lord-concert_2

Великият Джон Лорд, основател, кийбордист и основен композитор на легендарната група Deep Purple, е починал днес, 16 юли, в болница в Лондон, съобщава официалният му сайт Jonlord.com.

Причината за смъртта е белодробна емболия, възникнала след рак на панкреаса, от който Джон Лорд дълго се лекуваше.

В последните си мигове Лорд е бил заобиколен от своето семейство. Той издъхна месец след като навърши 71 години.

Джон Дъглас Лорд е роден на 9 юни 1941 г. в Лестър. Заедно с Ричи Блекмор и Ник Симпър основава състава Roundabout, който малко по-късно прераства в "Дийп Пърпъл".

Именно на него Deep Purple в най-голяма степен дължи величието си. Със своя Hamond орган Лорд създава невероятен дует с Блекмор, в който клавишните и китарите "си говорят".

Заради мрачната му визия с провисналите дълги мустаци и заради уникалното му умение да придава космически обем на музиката, го наричат Негово Сиво Величество.

През 1969 година пише най-голямото си произведение: Concerto For Group and Orchestra, в което обединява класическата музика с рока.

Няколко месеца преди това композира 12-минутната April, вероятно най-нежната и странна пиеса в дългата история на Deep Purple.

Албумът Deep Purple'69 е върхът в неговата кариера в Дийп Пърпъл. Джон е малко по-голям от останалите членове на групата и до тогава никой не оспорва лидерството му. След него и особено след Concerto for Group and Orchestra обаче сприхавият, но гениален Ричи Блекмор решава, че Джон води групата в грешна посока и започва втвърдяването на звука на Deep Purple, което ще даде началото на хеви метъла (за чието бащинство спорят още Led Zeppelin и Black Sabbath).

В резултат на конфликта между Лорд, Блекмор и присъединилият се през 1970 г. вокалист Ian Gillan се раждат най-великите музикални диалози, правени в музиката. Child In Time - най-известната и обичана песен на Пърпъл, е резултат именно от този конфликт.

Година по-късно Блекмор се налага и Джон минава на заден план. И така докато самият Блекмор бива изгонен от Пърпъл, а на китарата го сменя талантливият, но напълно пристрастен към хероина Томи Болин. На един от концертите ръката му се схваща, а на клавишните Джон Лорд изпълнява солата на китарата, без никой от публиката да разбере, че групата е без китарист.

От 1977 до 1983 година свири в Whitesnake, преди отново да се присъедини към възкръсналия Deep Purple през 1984 година.

Джон е гостувал 3 пъти пред българска публика - на първия концерт на Deep Purple в Зимния дворец в София през 1998 година, в Античния театър в Пловдив през 2008 година и в НДК през октомври 2010 година. В Пловдив Лорд изпълни цялото Concerto for Group And Orchestra заедно с Пловдивската филхармония, а в София добави към Кончертото и дълга поредица от най-големите хитове на Пърпъл.

При последните две гостувания на Пърпъл - в зала "Фестивална" и в Каварна, Джон Лорд не дойде. Заради напредналата си възраст той отказваше турнетата и бе сменян от Дон Еъри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.07 2012 в 00:20

.радио Свободна Европа.грамофонни плочи,ролкови магнетофони...всичко трудно се доставяше,DEEP PURPLE и всичко западно включително и топчетата с които тракахме по мачовете,минижупите,дългите коси и т.н.,..повечето не знаехме текстовете,но самата музика ни подсказваше пътя по който ,още ни пречат да се движим(борба за към по добро и право на глас),..ТИТАНИТЕ си отиват,..,МЕЧТАХМЕ,ВЯРВАХ-МЕ...НИЩО НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ..бленуваният ден идва...

17.07 2012 в 20:29

Велик, много велик.
Rest in peace Джон. Музиката ти остава вечна.

17.07 2012 в 20:06

ВЕЛИК !!!!!

17.07 2012 в 20:03

БОГЪТ отиват при БОГОВЕТЕ!!!Почивай в мир- без теб ''DEEP PURPLE"би бил друг!

17.07 2012 в 08:21

Лека му пръст, да почива в мир и да знае, че скоро (да не кажа никога) няма да бъде забравен.

16.07 2012 в 22:47

Тъжно...
Големия Джон Лорд вече го няма... Но музиката която направи ще живее вечно!
Лека му пръст...

16.07 2012 в 22:21

RIP.... велик музикант и композитор!
Почивай в мир, Джони!

16.07 2012 в 21:51

RIP, John! Младостта ни и ученическите терени щяха да бъдат само сиви свалки без твоето присъствие, музика, без органа ти, който ни караше да обичаме.
За Кутията тази сряда се надявам или на нещо рядко или поне на нещо от последния To Notice Such Things. Може да не те познаят тези след нас, но ние няма да те забравим. Докато дишаме.

16.07 2012 в 21:45

Rest in peace, maestro!

16.07 2012 в 21:42

Лека му пръст! Велики хора си отиват напоследък, а няма кой да ги замести...