Почина Бойко Трифонов - един от основателите на група Атлас

OFFNews 28 декември 2017 в 17:18 11473 1

Почина музикантът Бойко Трифонов, първият певец на група „Атлас”.

Той е и сред основателите на легендарната група, създадена през 1985 г.

Групата дава началото си като трио от Петър Писарски, Бойко Трифонов и Силвия Райновска, което изпълнява кънтри музика. Много скоро след началото към „Атлас“ се присъединяват Петър Даскалов, Румен Александров и Енил Енчев. Те организират първия кънтри клуб в София в Младежкия дом до кино „Петър Берон“, но след едно предаване по радио „Свободна Европа“ са принудени да преустановят сбирките.

През лятото на 1985 година Петър, Бойко и Силвия Райновска дават началото на група „Атлас“. Насочват се към навлизащия по това време в България ню уейв. Към триото много скоро се присъединяват Румен Александров – бас китара, Енил Енчев – хармоника и Петър Даскалов – ударни инструменти.

През втората половина на 80-те „Атлас“ взима сериозно участие в „ню уейв вълната“, надигаща се с „Тангра“, „Клас“, „Нова Генерация“, „Ревю“ и други групи. През 1988 година музикантите свирят на първия български рок фестивал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

Панелен земеделец

29.12 2017 в 11:45

Един по един си отиват приятелите, изпълвайки ни с безприсъствието си. Понякога е от възрастта, друг път съдбата напомня, че има нещо такова като нея...
Винаги е нелепо. И клишето, че "небесната рок формация прие още една китара в състава си" изобщо не стопява яда ти, загдето младостта, лудите години и рокендролът - колкото и витални да са - са все повече в спомените. И все повече в снимките от некролозите.
Творците имат щастието да оставят следи и те са малка утеха за близки, приятели и почитатели. Още един от "децата на града" напусна "джунглата" и се пресели в "следобедния рай", велик и легендарен като "древноримски гадател"... Почивай в мир, Бойко!
(А онзи купон в Мичурин е цяла година след Първия Софийски рок фестивал, май 1987-а; ако не броим - примерно - китариадите в Банкя. И винилът "Рок за мир" с парчетата на Ахат, Ера, Конкурент и Клас - също преди този със записите от Мичурин.)