Почина артист-солистът на Музикалния театър проф. Eмил Митрополитски

OFFNews 23 ноември 2020 в 19:40 7903 0

Професор Eмил Митрополитски – артист-солист на Музикалния театър си отиде днес. Тъжната новина съобщиха от Държавен Музикален и Балетен Център - София. 

Публиката ще запомни превъплъщенията му като Франк от “Прилепът”; Аякс I от “Хубата Елена”; Карл Стефан от “Графиня Марица”; Театралният котарак от “Котки”; Апостол Петър от “Исус Христос Суперзвезда”; кметът Пьолкерти от “Виктория и нейният хусар”; Каглер от “Виенска кръв”; Фери Бачи и княз Леополд-Мария от “Царицата на чардаша”; клоунът Пинели от “Принцесата на цирка”; Спетли и Брасет от “Лелята на Чарли”; Шулц от “Кабаре”; режисьорът Сесил Демил от “Булевардът на залеза” и много други. С трупата на Музикалния театър е бил на турнета в Германия, Холандия, Австрия и Швейцария. Озвучавал е редица документални и игрални филми.

Емил Митрополитски завършва “Актьорско майсторство” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Николай Люцканов. Паралелно учи и в Средното музикално училище “Любомир Пипков”- София във вокалния клас на Георги Кузманов. Преди да се посвети на сцената на Музикалния театър дълги години е артист в трупата на Драматичен театър “Драгомир Асенов”- Монтана, където изиграва над 60 роли. От 1998 година преподава “Сценична реч” в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, където получава научна степен “Доктор” и званието “Професор”. Преподавал е в Скопие, Македония, в Драмски факултет към университет “Св. св. Кирил и Методий” и в Националната музикална и театрална академия в град Вилнюс, Литва.

Поклон пред паметта му!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови