'Плач на ангел' - първата премиера за 2021 г. в Народния театър

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2021 в 18:41 2204 0

Снимка nationaltheatre.bg/

На 22 януари на камерната сцена ще се състои първата за тази година премиера в Народния театър - "Плач на ангел" от Стефан Цанев, съобщиха от културната институция. 

Монодрамата е режисирана от Стоян Радев, а сценографията и костюмите са изготвени от Елица Георгиева. Композитор е Веселин Митев, драматург – Мирела Иванова, а асистент-режисьор Боряна Митева.

Ролята на Райчо в монодрамата ще изиграе Христо Мутафчиев. 

Райчо излиза от затвора и попада насред развързаните бесове на хаоса, които криворазбраната и злоупотребена свобода създава. Какво вижда и какво усеща бившият затворник, как преживява пораженията и опустошението, които смаляват смисъла на живота и смисъла на свободата, лишена от отговорности, от човечност и милост. Острите липси на порядък, социално приличие и високи общочовешки ценности пробождат като ножове Райчо, превръщат го в мишена на болката, която задава въпроси, на които ангелите могат да отговорят само с плач.

"Всеки от нас понякога е Райчо, който не вижда друг изход, освен да пожелае обратно порядъка и простите, жестоки правила на затвора, уви, всеки от нас понякога е Райчо, закопнял за измамния уют на не свободата", написаха от театъра.

"Плач на ангел“ сякаш е написана днес, за да ни изправи пред лицето на изпитанията и да ни насърчи да ги преодолеем, да преработим страданието в сила и въображение и така да се справим със самите себе си, да направим правилните нравствени и житейски избори насред нееднозначните български и световни времена", посочват от театъра.

Следващата премиера в Народния театър е на 14 март на спектакъла "Компанията" с режисьор Михаил Петров. През април ще се играе "Пиано в тревата". За началото на май е планирана пиесата "Нова земя", чиято премиера беше отложена 2 пъти през 2020 г. заради пандемията.

Спектакълът „Три високи жени“ от Едуард Олби пък ще даде старт на новата театрална година, която започва утре, 8 януари. Хитовото представление, режисирано от Стефан Спасов, ще се играе на голямата сцена от 19:00 ч. В него участват Мария Стефанова, Виктория Колева, Радина Боршош, Василена Винченцо и Явор Вълканов. Пиесата е отличена с АСКЕЕР`2018 за водеща женска роля (на Мария Стефанова) и за костюмография (на Нина Пашова).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови