Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература

OFFNews 27 февруари 2021 в 14:07 4104 0

Писателят Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 година. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог.

Господинов е избран за победител от жури с председател носителката на Нобелова награда Олга Токарчук. Тя самата е сред европейските творци, получавали наградата, заедно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов…

В мотивите си за решението журито пише: "Георги Господинов е значим и неповторим глас в европейската литература. Неговото творчество - фрагментарно, пълно с меланхолия и острота - стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит".

Отличието си Господинов ще получи през април в рамките на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има стара литературна слава и е бил любимо място на Томас Ман. По време на фестивала Господинов ще има свое четене на 17 април. Планирано е подобно събитие и с участието на Олга Токарчук, известният философ Петър Слотердайк, Навид Кермани и други.

За Георги Господинов това е поредната значима европейска награда, която получава. През 2019 той спечели полската награда "Ангелус" за романа си "Физика на тъгата", а три години преди това и швейцарската "Ян Михалски", в конкуренция с писател от ранга на Джулиан Барнс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови