Първата индианка, спечелила ''Златен глобус'' - за филма на Скорсезе (видео)

OFFNews 08 януари 2024 в 12:30 4270 0

Плакат на филма

Снимка Плакат на филма "Убийците на цветната луна"

Плакат на филма "Убийците на цветната луна"

Лили Гладстоун говори от сцената на наградите "Златен глобус" на езика на племето блекфийт, след като стана първата актриса-индианка от коренното население, отличена с приза, съобщи АП.

"Това е историческа победа," каза Гладстон, която получи "Златен глобус" в категорията за най-добра драматична актриса. "Тя е за всяко малко дете от резерват, за всяко малко дете от града, за всяко дете от коренното население, което има мечта, което се разпознава в нашата история, разказана от нас, с наши думи и със силни съюзници и силно доверие един към друг," каза тя.

Гладстон бе отличена за ролята на Моли Бъркхарт в епичната продукция "Убийците на цветната луна" на режисьора Мартин Скорсезе. Във филма семейството на Моли е избито в периода на Големия терор, в който племето осейдж е атакувано заради богатите им на петрол земи в Оклахома.

Леонардо Ди Каприо, който играе ролята на Ърнест Бъркхарт във филма, бе със значка на племето на ревера си. "Нося значката си на осейдж тази вечер, ние сме с тях с този филм", каза актьорът преди церемонията.

"Това е красива общност, народ, който ме насърчи да продължавам да се занимавам с това, което правя," каза Гладстон за племето блекфийт. Тук съм с майка ми, която - макар да не е е блекфийт - работи неуморно, за да звучи нашият език в класните стаи," добави актрисата. Гладстоун е израснала между Сиатъл и резервата Блекфийт в щата Монтана.

Тя е втората актриса от коренното население на САЩ, номинирана за "Златен глобус". Първата е Айрин Бедард за ролята ѝ в телевизионния филм "Lakota Woman: Siege at Wounded Knee" през 1995 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки