Първа национална изложба на комикси

OFFNews 18 септември 2013 в 14:29 5059 0

Автор: Любен Зидаров
Автор: Любен Зидаров

Автор: Марта Воева

Съюза на българските художници представи първата национална изложба на българския комикс в изложбената зала на СБХ.

На първия етаж са представени изложби от 20-ти век, а на втория от 21-ви век. На откриването се събраха наистина много хора (изглежда комиксите не са забравени!), а Любен Зидаров беше награден за цялостен принос.

Първият български комикс е нарисуван 40-те години на миналия век. Тази изложба не е само, за да се покаже неговото развитие от тогава насам, а и за да вдъхнови младите хора, които искат да се занимават с това.

"Комиксът в последните 100 години е лошото дете на изкуствата и даже не го смятат за изкуство, а по света вече има музеи - в Брюксел, във Виена, Париж и т.н. Беше време българските комикс художници, които са страшно много и много качествени, да се покажат", казва един от организаторите - Антон Стайков.

"Най- възрастният художник е в залата на първия етаж и той е Любен Зидаров. На 90 години той получи наградата на името на Александър Денков. Той и Любен Зидаров са рисували още 40-та година комикси във вестниците "Чуден свят" и "Илюстровано четиво". Любен Зидаров, както виждате, е жив и здрав и дано да е виж и здрав още дълги години. Той е на 90 и продължава да рисува "Островът на съкровищата". Напълно заслужено спечели наградата", разказва Стайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови