Отиде си доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

OFFNews 11 май 2024 в 09:45 1685 0

АМТИИ-Пловдив, Проф. Петър Луканов е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

Снимка АМТИИ-Пловдив, Проф. Петър Луканов е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

АМТИИ-Пловдив, Проф. Петър Луканов е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

На 91-годишна възраст си е отишъл видният български хореограф, балетен режисьор и педагог проф. Петър Луканов. Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет и от 14:30 ч в храм „Света София”.

Във Фейсбук първият балетист на Софийска опера и балет Никола Хаджитанев написа:

"Напусна ни една епоха в света на изкуството!
Каквото и да се каже за проф. Петър Луканов, би било недостатъчно да опише неговата личност.
Въпреки тъгата, която носи днешния ден, спомняйки си за него се прокрадва и печална усмивка.
На преклонна възраст, заобиколен от любимите си хора, ще го запомним енергичен, работещ, с бистър ум и съзнание, раздаващ забележки и корекции в залата с бликащото си чувство за хумор, влюбен в балета до сетния си дъх, той ни завеща и голяма отговорност.
Сигурен съм, че пътят му "натам" ще бъде светъл , какъвто беше и пътят му тук, сред нас! Съболезнования на цялото му прекрасно семейство.
Вечно ще съм ви благодарен, ПРОФЕСОРЕ, за подадената ръка, за шанса, за вярата, за забележките, за доверието, за работата, за ролите, за бъдещето…"

Проф. Петър Луканов създава на сцената на Музикалния театър балета „Карлсон и дребосъчето“ по музика на Юрий Тер Осиков, танцовата импресия „Сътворение, смърт и примирение“ по музика на Иван Спасов, както и хореографиите на музикалната драма „Грамада“ – музика Александър Танев , комичната опера „Хъшове“ по музика на Виктор Райчев, и мюзикъла „Искам да летя“ – по музика на Жул Леви.

Проф. Петър Луканов е дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и е автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Професионалният му път започва в Русе като артист-балетист. Възпитаник е на именития руски балетист, хореограф и балетен педагог Леонид Лавровски, при когото завършва Балетна режисура в Москва. Творческата и административна ангажираност на проф. Петър Луканов през следващите години е свързана с работа като балетмайстор-постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител на отдел „Класически танци“ в Държавното хореографско училище –София, директор на балета на Националната опера – София.

По негова инициатива и подготвена от него учебна програма през 1994 година са разкрита и специалностите „Балетна педагогика“ и „Балетна режисура“ в АМТИИ – Пловдив, където преподава дисциплините: „Композиция на класическия танц“, „Балетна режисура“ и „История на балета“. Бил е ръководител на катедра „Хореография“ (1989 – 1999 г.), заместник-ректор на Академията (1993 – 1999 г.) и временно изпълняващ длъжността „Ректор“.

Проф. Петър Луканов е реализирал множество постановки в редица български оперни театри в България и света и е носител е на Орден „Стара планина“, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков