Оркестърът на БНР ще озвучава на живо "Властелинът на пръстените" в Арена Армеец

OFFNews 03 април 2014 в 13:29 8342 0

Леголас – прожекция на HD екран с оркестър и хор
Леголас – прожекция на HD екран с оркестър и хор

Симфоничният оркестър на Българското национално радио (БНР) ще изпълнява на живо музиката на Хауърд Шор при първото представяне у нас на филма-концерт „Задругата на пръстена“ в Арена Армеец на 5 декември 2014 г.

Мариян Краев - концертмайстор на мюнхенските симфоници - ще ръководи оркестъра.

Излъчването на първата част от епичната трилогия на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“ е и премиера на формата Movie In Concert за Източна Европа. Форматът съчетава HD прожекция на филма на огромен екран и изпълнение на живо на музиката към него.

Партитура от музиката на „Задругата на пръстена“ с почерка на Хауърд Шор

Над 100-те музиканти в оркестъра на БНР са избрани от мениджмънта на Lord of the Rings In Concert за България. На сцената ще излязат над 250 души, като към оркестъра на БНР ще се присъедини и хоров състав от над 150 души.

„Избрахме оркестъра на БНР, защото определено е един от най-добрите симфонични оркестри в България. Чухме негови изпълнения и сме сигурни, че ще озвучи по най-добрия начин многопластово произведение като “Властелинът на пръстените” на Хауърд Шор. От опита на стотици представяния на Lord of the Rings In Concert по цял свят съм спокоен, че сме се спрели на най-добрия вариант - оркестърът има огромен опит във филмовата музика, което е гаранция за успеха на изпълнението“, сподели Джеф Марковиц, изпълнителен продуцент на продукцията.

Оркестърът на БНР е една най-старите родни симфонични формации, основана преди близо 70 години. Той развива активна концертна и звукозаписна дейност в България и в чужбина. Съставът има участия в редица културни програми и концертни турнета в Южна Корея, Франция, Испания, Германия, Холандия, Гърция и др.

За да репетира с оркестъра на БНР, от Германия пристига концертмайсторът на Мюнхенския симфоничен оркестър Мариян Краев.

Роденият в Айслебен цигулар е свирил с най-големите музиканти и най-престижните филхармонии в Германия. Краев ще застане начело на българския оркестър, придружен от двама свои колеги, които ще донесат и няколко специфични ударни инструменти - тайко барабани, бодран и цимбал, които са задължителни, за да бъдат изсвирени темите на Орките, Графството, Ам-гъл.

Мариян Краев

Хауърд Шор е композирал повече от 80 музикални теми, отговарящи на отделните герои и сцени от епоса, като за трите части на „Властелина на пръстените“ е написал повече от 12 часа музика.

Билетите за концерта-филм струват между 60 и 120 лева. Те могат да бъдат купени от мрежата на Eventim.

Внушителният спектакъл вече е гледан от над един милион души на 4 континента.

Организатор на събитието и носител на правата за България на Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - in Concert, както и на другите две серии от трилогията, е P and P Events. Зад компанията стои екипът, организатор на джаз фестивала A to JazZ, концерта на Дизи Гилеспи бенд в България и други музикални събития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови