Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Оперният певец Марио Николов: Не участвам в битката

OFFNews 20 ноември 2022 в 08:02 3068 0

Марио Николов

Снимка Личен профил във Facebook

Марио Николов

"Аз нямам претенции към Музикалния театър, нито към комисията, която избра новия директор на театъра. С две думи, не участвам в битката." Това Марио Николов каза пред БТА по повод резултатите от конкурса за директор на Държавния музикален и балетен център.

Популярният тенор и режисьор бе класиран на второ място в конкурса за директор на националния културен институт. На първо място е класирана Еделина Кънева, която е сред солистите на Музикалния театър.

В подписка, подкрепена от две трети от колектива на Музикалния театър, работещите в културния институт настояват министърът на културата да отмени резултатите от конкурса, в който досегашният директор Марияна Арсенова е класирана на трето място.

Защо решихте да участвате в конкурса за директор на Музикалния театър?

- Това беше мое решение, както на всеки друг, който участва в такива конкурси. Мисля, че мога да дам много неща на театъра.

Кои са най-силните страни на вашата концепция?

- Не бих искал да давам ноу-хау. Може да гледате моето представяне онлайн, където съм се опитал да защитя своята концепция максимално добре. Знаете, че самата концепция е плод на интелектуален труд.

Най-силното на моята концепция е, че тя работи за развитието на Музикалния театър. Една концепция не може да се изрази с две думи. Тя е плод на интелектуален труд. Затова не виждам как мога да ви отговоря на този въпрос - всички страни в моята концепция са силни.

Разчитате ли на досегашния си опит в Музикалния театър?

- Аз съм в Музикалния театър от 1988 година, затова разчитам на тази опит.

Има ли необходимост от промени в театъра?

- Винаги има необходимост от промени.

Какво от досегашната политика на театъра бихте запазили и продължили?

- Моята концепция се основава изцяло на традициите на театъра. Аз съм там от 1988 година, с прекъсвания, тъй като живях във Виена, след това се прибрах тук. Бил съм заместник-директор по художествените въпроси. Бил съм директор два пъти. Уволняван съм от Вежди Рашидов, като втория път беше дисциплинарно, с абсолютно несъстоятелни и неоснователни мотиви. Това беше отхвърлено на два пъти от върховен съд, тъй като Министерството на културата си позволи да иска отмяна на съдебно решение, което е абсолютно неприложима практика, при положение, че няма никаква мотивация за това. Така че всички манипулативно поднесени обвинения срещу мен са отхвърлени от съда. Аз нямам какво да кажа. Имам съдебно решение и съдебното решение е в сила.

Как ще коментирате ситуацията в Музикалния театър?

- Защо трябва да коментирам тази ситуация? Аз нямам претенции към театъра, нито към комисията. С две думи, не участвам в битката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews