Операта ''Бохеми'' събра украинка и руснак на старозагорска сцена

OFFNews 04 април 2022 в 09:40 2274 0

Снимка Старозагорска опера

Тамара Калинкина, солистка на Киевската опера

На над 500 км от военните действия една украинска певица и един руски певец изиграха трагичната любовна история от шедьовъра на Пучини „Бохеми“ на сцената на Старозагорската опера, предаде БТА.

Тамара Калинкина, заслужила артистка на Украйна в ролята на Мими, и Андрей Косарев, солист на операта във Франкфурт, в ролята на Рудолфо, се срещнаха на сцената, за да покажат, че изкуството не знае граници и не зависи от политическата конюнктура, защото е вечно.

„Тази вечер в представлението участва една от най-изявените сопрани на Украйна, солистката на Киевската опера Тамара Калинкина. Преди три седмици, подгонена от войната, тя пристигна в нашия град, заедно със семейството си. Ние я посрещнахме, настанихме я и се надяваме, че нейното изкуство тази вечер ще докосне всички вас. Самата опера „Бохеми“ е изключително сантиментална. Тя носи на всички частица доброта и човечност, дълбоко скрити у нас “, каза пред публиката директорът на трупата Огнян Драганов, който е и режисьор на спектакъла. Критиката определя постановката, която имаше премиера преди пет години, като една от най-успешните в кариерата му.

Огнян Драганов обясни, че през месец октомври 2021 г. Операта е сключила договор с руския тенор Алексей Косарев. „Така че тази вечер ние ще станем свидетели на нещо, което обикновено в нашето съзнание е разделено. Но музиката е тази, която ни обединява и ни дава сили да продължим напред“, изтъкна режисьорът.

Като директор на трупата той благодари на солистката на Старозагорската опера Деси Стефанова, която великодушно отстъпи мястото си на сцената тази вечер на Тамара Калинкина. Благодари и на публиката, без която просто няма да има представление.

В града на любовта нежните и пламенни чувства между шивачката Мими и поета Рудолфо не продължават дълго, победени от болестта и смъртта. Момичето умира сред приятелите – бохеми, които макар и бедни, са изпълнени с добрина, състрадателност и човечност, толкова необходими и днес.

Крехката хубост, съчетана с голяма енергичност на Тамара Калинкина очарова публиката в Стара Загора с нежно поведение и кадифен обемен глас. Тя изгради и разгърна мащабно ролята, както музикантски, така и актьорски.

Мими, изиграна от Калинкина, въодушеви партньора ѝ в спектакъла, превърна се в истинско вдъхновение за лиричния тенор Алексей Косарев и двамата заслужено получиха дълги аплаузи.

На диригентския пулт беше румънецът Матей Поп, представил се най-добре в диригентския майсторски клас през миналата година. Сценографията е на Каталин Йонеску-Арборе от Румъния – модерна, функционална, атрактивна. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.

Меломаните, критиците и журналистите очакват нова премиера на старозагорска сцена с украинката Тамара Калинкина, оперна звезда от ново поколение, на която предричат световна кариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови