Официално: ВАС потвърди тарифата на Музикаутор за стрийминг

OFFNews Последна промяна на 23 юли 2015 в 13:54 3130 1

Със свое решение от 20 юли 2015 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди тарифата на Музикаутор, която определя авторските възнаграждения за музикалното съдържание, предоставяно чрез „преглед при поискване в интернет“ или т.нар. стрийминг.

Според представения по делото списък поне 70 доставчика предлагат тази услуга на територията на страната.

До решението на ВАС се стигна, след като Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО), Нова телевизия, VBOX7 и БТВ обжалваха заповедта на заместник-министъра на културата, с която бе утвърдена тарифата на Музикаутор.

Претенцията им бе, че не е проведено предварително обсъждане с представителна организация на ползвателите по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Според тълкуванието на ВАС, обаче, нито една от тези организации не е представителна за този тип услуга. Това бе и тезата на сдружение Музикаутор, което бе конституирано като заинтересована страна по делото.

В случаите, в които няма представителна организация, ЗАПСП предвижда провеждане на обществени консултации за размерите на възнагражденията, събирани от сдруженията за колективно управление на права.

Ето защо през м. септември 2013 г. министерството публикува на интернет страницата си предложението на Музикаутор за изменение и допълнение на възнагражденията за стрийминг. Така бе дадена възможност на всички заинтересовани страни да направят мотивирани предложения. Такива предложения, обаче, не бяха представени нито от АБРО и БАККО, нито от Нова телевизия, VBOX7 или БТВ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2015 в 16:31

За гледане!
https://www.youtube.com/watch?v=T38BAGCxB_0