Обвиниха служители на музея в Бяла за кражба на експонати

ОFFNews 18 януари 2017 в 15:57 10513 0

Две служителки на музея „Освободителна война“ в Бяла и колекционер от Ямбол бяха изправени днес пред съда по обвинение в кражба на музейни експонати, като щетата се оценява на 467 334 лв., предава БГНЕС.

Обвинението е срещу Димитрина Мангова, Татяна Йорданова и Тошко Станев и касае периода от началото на 2008 г. до края на 2013 г.

След извършена проверка през 2013 г. от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата в музея „Освободителна война“-гр. Бяла е констатирана липса на голям брой експонати.

Отнася се за откраднати две пушки Крънка, две карабини Бердана, пушка Бердана, различни униформи – със снаряжение и оръжие, параходен фенер, 11 броя пики - улански, хусарски, кирасирски и казашки, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри и др.

Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай според обвинението, а при двете служителки на музея има и престъпление по служба. 

Двете обвиняеми били служители в музея, а обвиняемият Тошко Станев е бивш военен служител, проявяващ интерес към старинни военни артефакти. 

Делото ще се разгледа от Окръжен съд - Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови