Дигитално копие на Боянската църква ще представи Националният исторически музей

OFFNews 07 декември 2022 в 13:17 1639 0

Боянска църква стенопис

Снимка НИМ

Боянска църква стенопис

Ново дигитално копие на Боянската църква ще представи Националния исторически музей на 9 декември 2022 г., петък, от 15:00 в зала 3 на музея.

Инициативата „Новото лице на Боянска църква“ се реализира от Фондация “Балканско наследство” в партньорство с Националния исторически музей и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. Проектът има за цел да обогати дигиталното съдържание и комуникационните канали на филиала на НИМ „Боянска църква“, който е част от богатия списък на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство.

В резултат от процеса по дигитализация на българското културно-историческо наследство, бяха фотографирани всички стенописи в църквата и беше създадена 360-градусова панорама на недостъпния за посетители параклис, който се намира на втория етаж на храма.

Създадената 360-градусова панорама на параклиса, която е недостъпна заради провеждането на консервационно-реставрационни дейности ще може да бъде видяна за първи път на специално събитие, със свободен достъп, в зала 3 на Националния исторически музей от 15:00 ч. Дигитализираните уникални стенописи са част от нова уеб страница на Боянска църква, която ще бъде представена заедно с интересни факти около паметника, които рядко са достигали до публика извън научните среди.

През 2019 г. се навършиха 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян и 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

За всички жители на квартал „Бояна“ петък, 9 декември 2022 г. ще бъде Ден на отворените врати, в който ще могат напълно безплатно да посетят църквата срещу представяне на лична карта с адрес в квартала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови