Новата директорка на Музикалния театър Еделина Кънева: Имам намерение да се превърна в много добър директор

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2022 в 09:00 6547 0

Еделина Кънева

Снимка Личен архив

Еделина Кънева

"По цял ден съм в кабинета, срещам се с хората от различните звена, изучавам в подробности целия механизъм, който апропо никак не ми е чужд. Имам най-сериозно намерение да се превърна от певица с различни (освен певческите) умения, в много добър директор." Това каза Еделина Кънева пред БТА по повод резултатите от конкурса за директор на Държавния музикален и балетен център.

Популярната оперна и оперетна певица бе класирана на първо място в конкурса за директор на националния културен институт. На второ място е класиран тенорът Марио Николов, който, както и Кънева, е сред солистите на Музикалния театър.

В подписка, подкрепена от две трети от колектива на Музикалния театър, работещите в културния институт настояха министърът на културата да отмени резултатите от конкурса, в който досегашният директор Марияна Арсенова е класирана на трето място.

Г-жо Кънева, какво ви мотивира да участвате в конкурса за директор на Музикалния театър?

- Аз съм любител на предизвикателствата. В последните седем-осем години, освен че пея активно, попаднах в съвсем различна от театралната среда. Работих като преводач и музикален режисьор в "Александра аудио" и там се срещах с много артисти и певци.

Подготвях музикалния сценарий за Коледното матине, на което пеем всяка година по БНТ с Орлин Горанов. Пиша сценарии и програми за концертите ни и с Орлин Павлов. Превеждах песните на мюзикъла "Целуни ме, Кейт". Това някак ме окрили да си повярвам, че мога да се справя и с това предизвикателство.

Бихте ли откроили най-силните страни на вашата концепция?

- Смятам, че моята концепция е балансирана и посочва проблеми, като после посочвам и решения.

Разчитате ли на досегашния си опит в Музикалния театър?

- Та това е театърът, в който работя 28 години. Разбира се, че ще разчитам. Но аз, освен този опит, натрупах и много други опитности, както споменах в отговора на първия ви въпрос.

Аз съм от хората с "неспокойни сърца“. Главата ми е винаги пълна с някакви идеи и те напират да излязат и да бъдат осъществени.

Разчитате ли на подкрепата на колектива на театъра?

- Вече два дена влизам в театъра като директор и се срещам с колегите, които ме поздравяват и ми се усмихват. Аз съм една от тях и никога не бих направила нещо срещу техните интереси.

Има ли необходимост от промени в Музикалния театър?

- Промените са тези, които ни движат напред.

Какво от досегашната политика на театъра бихте запазили и продължили?

- На този въпрос мога да отговоря, след като поработя известно време. Със сигурност ще запазя, но и ще се стремя да надграждам, иначе тъпчем на едно място.

Бихте ли коментирала ситуацията в театъра в момента?

- По цял ден съм в кабинета, срещам се с хората от различните звена, изучавам в подробности целия механизъм, който движи изумителната машина, наречена театър, която апропо никак не ми е чужда. И имам най-сериозно намерение да се превърна от певица с различни (освен певческите) умения, в много добър директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови