''Новата държава'' – книга дебют на политолога Димитър Аврамов

Емилия Антова Последна промяна на 30 септември 2020 в 18:26 2453 0

Дебютната книга „Новата държава” на популярния политолог и наш автор Димитър Арамов беше представена при голям интерес в София. 675-те страници са резултат на 3-годишен труд, който действително предлага на читателя нещо ново – популярна политология, а не научна разработка.

„Новата държава” разказва за началото на епохата на детериториализация в резултат на четвъртата индустриална революция – дигиталната. Поставя важните въпроси: Свършва ли епохата на свободата? Започва ли епохата на страха и контрола върху човека? Какво зависи от нас?

„Това е важна книга, с мащабен и смел аналитичен размах, книга на тревожната политологическа мисъл”, сподели при представянето й проф. Георги Фотев, социолог, автор на над 250 книги. По думите му никога не е имало толкова нужда от мислене, мислене, мислене и четене, колкото днес. „Трябва да знаем как ще се оправим, защото най-лошото управление е управлението чрез страх”, допълни проф. Фотев. Любопитно е, че работното заглавие на книгата е било „Страхът и държавата”, но авторът го е променил, защото акцентът е повече върху промяната на политиката и държавноста, отколкото върху политическите страхове на хората. И въпреки това по думите на Аврамов „свободата намалява дори в най-свободните страни по света. Когато се намалява свободата, се увеличава страхът! Затова пиша „Новата държава” – защото не ме е страх да казвам каквото мисля и защото ме е страх, че обществата ни се видоизменят”.

„Когато едно общество е завладяно от политически страхове, то е склонно да дава повече правомощия на правителството си и да толерира злопотребите на изпълнителната власт. Взаимният контрол и баланс между отделните власти ще се деформира. Общественият контрол върху правата ще намалее, парламентите ще станат по-пасивни и ще заработят в режим на подчинение на изпълнителната власт. Съдебната власт ще става все по-зависима и ще отстъпва под натиска на изпълнителната власт. Политиката, основана на страх, неизбено води до установяване на авторитарни управления и до трайно ограничаване на политическия плурализъм и политическата конкуренция. Създаването на значим дисбаланс в полза на изпълнителната власт ще върне европейските страни към състояние на държавата опреди Втората световна война”, прогнозира Димитър Аврамов.

В съдържанието на книгата впечатляват глави като „Държавата в частна полза”, „Америка – обратно към Стария свят”, „Русия – държава без политика”, „Европа – гъвкава държавност или разпадащ се съюз”, „Китай – подготовка за глобална доминация”, „Емигрантски, културни конфликти и разпадането на западното общество” и др., та до „Новата държава на България”, където е поставен тревожният въпрос: „Какво следва след популизма в България?”

„Новата държава е реалност, а после е книга”, напомни политологът, който ще представи творбата си в някои градове на страната.

Повече за книгата вижте на www.novatadarjava.com.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !