Нова страница в пътуването

Как да обикаляме света посред пандемия?

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2020 в 13:29 2330 0

Можеш ли да стартираш туристическа услуга по време на изолация? Смелост ли е това, или лудост? Не е ли като да купиш фабрика на 8-ми септември?

Не - точно навреме е, уверяват ни хората зад проекта, наречен Booktrips.bg. Казват, че сега е най-подходящият момент и ни обещават пътуване, за каквото не сме си мечтали дори преди коронавируса - без прекачване, без jet lag, дори без багаж (нужно е да носим само интелектуален). И всичко с един билет - до целия свят.

Звучи като реклама на революционна технология. И може би е, но всъщност става дума за изобретение, старо като света - Книгата.

Платформата Booktrips e онлайн книжарница, “маскирана” като туристически сайт. Веднъж влязъл в нея, си избираш дестинации, “горещи” оферти и тематични пътешествия - за да стигнеш до селекция от книги, свързани с конкретното място.

Какво ще рече менюто “Убийствена ваканция” - криминални романи, разбира се. А “Романтично бягство”? Любовни истории. “Почивка с децата” - детска литература. “Опознай родината” - българска. А как така “резервираш” период от преди Христа до далечното бъдеще? Лесно е - ако си читател, всичко е възможно. И не е нужно да ходиш далеч, за да стигнеш далеч.

Около това послание се обединяват Mastercard и издателят Манол Пейков, започвайки общото си начинание. В самото начало на извънредното положение Манол основава електронната книжарница Booklover. Booktrips обаче е новият, “приключенски” вход към света на книгите. Но само за забавна игра ли става дума?

Влязохме, опитахме, разгледахме менютата - игровият елемент и шегата ни грабнаха, но има и нещо по-важно отвъд тях. Прекарвайки повече време в сайта, усещаш, че метафората и истината започват да се преплитат. И пътуването става съвсем буквално. Целият свят е отворена книга и изтъркани фрази като “Книгата е прозорец към света” изведнъж придобиват съвсем ясен смисъл. Да пътуваш с книга може да е много по-истинско и вълнуващо, отколкото да си направиш селфи пред някоя забележителност. Загледани в смартфоните си, сякаш бяхме забравили това, но Booktrips ни го припомнят по елегантен начин - докато помагат и на пострадалия книгоиздателски бизнес по време на пандемията.

За да е пълноценно изживяването, Mastercard предлагат дори специална услуга в сайта, базирана на Frequent Flyer клубовете в авиолиниите. Вместо мили, “пътуващият” събира страници, за да отключи различни привилегии при следващи покупки.

Популярни български автори и хора на словото като Георги Господинов, Георги Тошев, Иван Ланджев, Мария Касимова-Моасе и Ивайло-Нойзи Цветков застават зад идеята, а някои от тях са и сред “гидовете” в новата платформа.

Като всяка свежа идея, и тази е жива - разраства се и се обогатява в реално време. Книжният каталог, който виждаме в сайта днес, утре ще е по-различен, по-актуален и разнообразен. Докато го следим, екипът на Booktrips ни пожелава да дишаме спокойно и главите ни да останат в режим “полет”. И никога, при никакви обстоятелства, да не се приземяваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови