„Нощ на литературата“ в 10 български града

09 май 2013 в 17:17 2399 0

Нощ на литературата 2013
Нощ на литературата 2013

За втора поредна година Чешкият център в София инициира на 15 май "Нощ на литературата". Литературният форум ще се разгърне в няколко български града.

Освен София в събитието ще се включат Велико Търново, Русе, Пловдив, Бургас, Габрово, Перник и Плевен.

„Нощ на литературата“ е международно събитие, в което основната идея е диалогът между изкуството и градската среда, като за целта известни личности четат литературни произведения в нетрадиционни градски пространства.

Тази година международната инициатива чества седмата си годишнина , а сред градовете, които ще участват, са Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург и Флоренция.

Сред известните личности, които тази година ще водят българското четене, са Явор Бахаров, Иван Юруков, Стоян Алексиев. Филип Трифонов и Ицхак Финци ще участват в събитието за втори път.

 В София част от „читателските гнезда“ са: ЦУМ, Централна поща, дворът на СУ, Чешки център.

В Бургас събитието ще се проведе на откритата сцена "Охлюва" пред Морското казино , а в Габрово - на открита сцена на улица „Радецка”.

В Перник четенето ще бъде пред Двореца на културата , в Шумен - пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев”.

Във Варна „Нощ на литературата“ ще се проведе в градинката пред "Севастопол", а във Велико Търново пред Факултета за изобразително изкуство на ВТУ, пред Театъра и в квартал "Бузлуджа" .

Някои от точките в Пловдив, където ще има четене, са регионална библиотека "Ив. Вазов", ул."Авксентий Велешики" № 17, ул. Отец Паисий 38, ул. „Йоаким Груев”36.

В Плевен събитието ще се състои пред регионалната библиотека „Христо Смирненски“ и Художествена галерия „Илия Бешков” , а в Русе някои от местата са Дом Канети, Градината на Галерия Приятели (Площад Свобода), Речна гара .

Ако искате да научите повечe за събитието, проследете линка: „Нощ на литературата“.

Симона Костадинова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!