Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Националната галерия стартира проекта си 'В дома на Вера Недкова' с изложба на Анна Бояджиева

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2019 в 17:32 2051 0

Националната галерия представя изложбата на Анна Бояджиева в дома на Вера Недкова. Изложбата ще бъде открита на на 31 януари, четвъртък, в 18.00 часа в Къща-музей „Вера Недкова“ и ще бъде отворена за посещения до 5 май 2019 г.

„В дома на Вера Недкова“ е нова програма на Националната галерия за поредица от изложби, дискусии и срещи в пространството на Къща – музей „Вера Недкова“. 

Апартаментът, който художничката обитава през годините, ни въвежда в нейния личен творчески свят, изпълнен с много уют и интимност. Той е бил припознаван от самата нея като пространство за споделяне. Тази идея стои в основата на програмата за продължение на волята на Вера Недкова, нейният дом да стане център за интелектуални и артистични събития.

Проектът стартира с участието на Анна Бояджиева. Професор в НХА, тя работи в областта на съвременния текстил, пространствените обекти и инсталацията, като използва различни материали, техники и технологии.

На пръв поглед несъвместими в творческите си търсения и похвати, Анна Бояджиева и Вера Недкова си кореспондират по един иновативен начин, като изображенията преминават от едно пространство в друго посредством обекти и триизмерни образи. Идеята е да се потърси различна гледна точка на възприемане, както и визуална комуникация между творчеството на двете авторки. Работите им намират общ диалог, съсредоточен върху фигурата и женската чувствителност.

„Дръзкият колорит и пастьозност в маслените картини на Вера Недкова са в контраст с моите бели пластични форми, изградени от различни материали - текстил, синтетика, хартия, метални нишки и други. Дълбоко свързани и крайно различни – такова е моето усещане за този визуален експеримент и съвместяване на творчество и лични съдби“, споделя Анна Бояджиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови