Националната галерия представя: В ателието на Андрей Николов

OFFNews Последна промяна на 28 август 2020 в 15:57 2650 0

Чочара

В уникалното място, свързано с живота и творчеството на Андрей Николов (1878-1959) – неговата къща на ул. „Любен Каравелов“ № 15 в София, в едно от ателиетата посетителите ще могат да се докоснат отново до забележителната артистична личност и знакова фигура в развитието на българската скулптура от първата половина на ХХ век.

Вернисаж на 1 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Временната камерна изложба от фонда на Националната галерия включва 17 творби на ваятеля, създадени между 1902 и 1931, като и една от неговия учител Борис Шац (1866-1931). За почитта към таланта на Андрей Николов от страна на най-големия художествен музей в България говори фактът, че в представителната експозиция в Квадрат 500 са изложени 22 от емблематичните му произведения.

Скулпторът „пренася“ Италия на своя столичен адрес. „Червената крепост” е построена през 1929 не само за семеен дом, но и като творчески оазис. Далеко от шума на централните софийски улици може да се изгубиш сред лабиринти от входове, изходи и множество стълби, които те възкачват към тераси с красиви гледки. Самата атмосфера провокира създаването на изкуство – големи салони, ателиета и леярна.

Скулпторът създава къща, носеща неговия темперамент в стил, както самият той отсича: „Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови