Нашата авторка Здравка Евтимова с научнофантастичен роман в САЩ

OFFNews 07 декември 2023 в 17:25 3294 0

Starship Sloane

Снимка Starship Sloane

Корицата на книгата

Романът „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на нашата авторка Здравка Евтимова е издаден в САЩ.

Издателство Starship Sloane покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари тази година нейният разказ „На Димитър – поет“ събра най-много гласове от писатели, читатели и критици в американската платформа „Critters" в раздела „Разкази с научнофантастични елементи“.

Предната корица на книгата е създадена от носителя на наградата „Хюго" за илюстрация Боб Егълтън, предговорът към романа е написан от друг носител на наградата „Хюго" - британския автор на научна фантастика Найджъл Съклинг, дизайнът на книгата е осъществен от носителя на приза „Райслинг" (Rhysling Award), поетът Ф. Дж. Бергман.

Сюжетът

В продължение на хиляди години дефилето Даска, България, е било дом на Самодивите - древни същества, които се стремят да елиминират или понякога да лекуват хора. Известната математичка, професор Маргарет Стан, формулира следната хипотеза: Самодивите са извънземна цивилизация, която обитава човешкото подсъзнание. Най-могъщият представител на тази цивилизация е Смъртта. Джон Коул, началникът на полицията, е убеден, че хипотезата е вярна. Той е сигурен, че може да открие Смъртта - и знае как да я унищожи. Но това, което Смъртта крие, е много по-различно от всичко, което хората биха могли да си представят.

"Задължително четиво за почитателите на братя Стругацки"

Романът е сюрреалистичен сблъсък между неземен магически реализъм и фолклорен изказ, пише редакторът на списание Star Line and Simultaneous Times Жан-Пол Л. Гарние на задната корица на книгата.

Според него необичайната история навлиза в дълбините на човешкото съществуване в различните негови форми, като същевременно разкрива нашия и други светове, окъпани в странното зелено сияние на високи, немислими днес технологии. „Задължително четиво за почитателите на братя Стругацки и Анна Каван", пише още Жан-Пол Л. Гарние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика