Напусна ни проф. Васил Стефанов - дългогодишен директор на Народния театър

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2020 в 18:40 2193 0

Снимка nationaltheatre.bg/

На 87-годишна възраст ни напусна проф. Васил Стефанов, дългогодишен директор на Народния театър "Иван Вазов", съобщиха от културната институция. 

"Проникновен и задълбочен театрален историк, теоретик и критик, интелектуалец от висока класа. Показателно и дълбоко вярно е заглавието на една от книгите му – „Народният театър като съдба“, защото проф. Стефанов наистина превърна работата си в Народния театър в своя съдба", написаха за него колегите му. 

"Като директор на театъра в едни от най-трудните и сложни години – от 1990 до 1999 г. и от 2003 до 2008 г., проф. Стефанов отстояваше и утвърждаваше високите критерии на истинския, жив и необходим театър. Поклон!, " преклониха се те. 

Проф. Стефанов работи дълги години в Института за изследване на изкуствата при БАН, където ръководи сектор „Теория и история на театъра“. Бил е заместник генерален директор на ДО „Театър и музика“ към Министерството на културата (1979-1984). Заема длъжността директор на Народния театър в периода от 1990 до 1999 г. и от 2003 до 2008 г.

Сред отличията му са званието „доктор хонорис кауза“на НАТФИЗ и орден „Стара планина“ първа степен.

Проф. Стефанов е автор на книгите  „Драма и композиция“, „Съвременен куклен театър“, „Абсурдизмът, или театър
на отчуждението“, „Пътят на режисурата“, „Народният театър като съдба“. 

Поклонението пред паметта на проф. ВАСИЛ СТЕФАНОВ ще бъде в неделя, 20 декември 2020 г. от 11 часа в Централно фоайе на театъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови