Попаднаха на картина на Ван Дайк в изоставена барака, купиха я за $600 и я продадоха за $3 млн.

OFFNews 29 януари 2023 в 20:46 6450 0

Картината

Снимка Сотбис

Картината "Свети Йероним" от Антонис ван Дайк

Картина на фламандския художник Антонис ван Дайк е била намерена в изоставена фермерска барака, купена от собственика за 600 долара и продадена на търг за 3 милиона долара, съобщава CNN.

Творбата е наречена "Свети Йероним".

В момента се съхранява в музея "Бойманс ван Бойнинген" в Ротердам.

Тя която изобразява гол възрастен мъж, седнал на стол и е уникална по няколко причини, според обявата на Sotheby's. Това е един от само двата големи етюда, които Ван Дайк е изработил по живи модели.

Вероятно е рисувана между 1615 и 1618 г., докато фламандският майстор е млад художник, работещ заедно с Петер Паул Рубенс в Антверпен.

Маслената картина има и неочакван произход. "Етюдът беше идентифициран едва наскоро като произведение на Ван Дайк - се казва в изявление на "Сотбис", споделено със CNN. - Творбата е открита в края на XX в. във фермерска барака в Киндерхук, Ню Йорк."

"Човекът, който я е намерил, Албърт Б. Робъртс, е бил страстен колекционер на "изгубени" произведения, описвайки колекцията си като "сиропиталище за изгубено изкуство, което е било пренебрегвано", заявяват от аукционната къща.

Робъртс е купил изоставената картина само за 600 долара. Но скоро след това изкуствоведката Сюзън Джей Барнс публикува статия, в която признава творбата за "изненадващо добре запазено" произведение на Ван Дайк.

В четвъртък картината бе продадена за 3,1 млн. долара.

Тя е предложена на Sotheby's от наследството на Робъртс. Част от приходите ще бъдат предоставени на фондация Albert B. Roberts Foundation Inc, която осигурява финансова подкрепа на художници и други благотворителни организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!