Награждаваният "Виктория" на Майя Виткова тръгва по кината от утре (програма)

OFFNews 17 декември 2015 в 19:59 5568 2

Кадър от "Виктория".

Дългоочакваният български филм „Виктория“ тръгва по кината в България от тази седмица, съобщи "Дарик".

Филмът на режисьорката Майя Виткова се превърна в първия роден пълнометражен филм, който бе избран да участва в международния филмов фестивал „Сънданс“ в САЩ.

Продукцията проследява историята на героите на фона на събитията в България между 1979 и 1994 година. "Виктория" е вероятно първият български филм, разказващ историята на герой, който живее щастливо по време на социализма и губи всичко с идването на новото време, отбелязват от екипа.

В ролите участват Ирмена Чичикова, Дария Виткова (12 г.), Калина Виткова (19 г.), Катерина Ангелова (2 г.), Мариана Крумова, Димо Димов, Георги Спасов, Светослав Драганов, Анастасия Ингилизова и други. Снимките са направени в София, Перник, Рила и във Венеция.

Филмът използва архивни кадри, CGI технология и звуков дизайн в съчетание с документален подход при заснемането, което прави филма самобитен, смятат познавачи.

Майя Виткова е позната с късометражните си продукции "Станка се прибира вкъщи" и "Моят уморен баща" и като изпълнителен продуцент на "Източни пиеси" на Камен Калев.

От утре, 18 декември, филмът тръгва по кината в страната. Къде и кога, може да видите в програмата на "Синефиш".

От сайта посочват, че „Виктория” е най-посещаваната прожекция в рамките на Европейския филмов пазар на Берлинале. Освен в немската столица филмът е селектиран за 70 международни кинофорума, от които носи 10 награди.

През юни 2015 г. творбата получи изключително признание от водещи специализирани издания за кино като "Hollywood Reporter", "Screen International", "IndieWire", и беше закупен за телевизионно и киноразпространение в САЩ, където се очаква да излезе през пролетта на 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови