На разходка из новия дигитален музей за изящни изкуства в Париж (снимки)

ОFFNews 12 септември 2018 в 15:39 6373 0

Технологиите вече са завладели ежедневието на огромна част от света. Сега обаче те навлизат в една привидно далечна за тях област - тази на изящните изкуства.

По света вече са факт първите дигитални музеи за изящни изкуства, а последният такъв отвори врати в Париж.

Френският Atelier des Lumières предлага прожекции на картини от началото на 20-ти век, включително на Густав Климт и Егон Шийл.

Наскоро отворилият музей представя изкуството на големи автори върху 10-метрови стени на площ от 3300 квадратни метра, благодарение на 140 лазерни видеопрежектора, а усещането музея наподобява потапяне в платната на едни от най-известните художници в света.

Според директора на Culturespaces - организацията, стопанисваща музея, както и още няколко културни пространства в Париж, Бруно Моние, именно свързването на технологиите с изкуството е пътят към разпространението му сред бъдещите поколения. 

Идеята за свързване на минало и настояще се загатва още на входната врата - един от най-модерните музеи се намира в сграда от 19 век. 

Изложбите са придружени от музикален фон, за който се грижат 50 високоговорителя, от които звучат произведенията на Вагнер, Шопен и Бетовен.

В момента музеят се е фокусирал върху работата на Густав Климт по случай 100-годишнината от неговото рождение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови