Мода за напреднали: специални събития на София филм фест показват най-интересното от света на модата

ОFFNews Последна промяна на 21 март 2018 в 13:46 1842 0

През март светът се събужда за нов живот, нова сила изпълва със свежа енергия всичко наоколо, а изненадите продължават да поднасят интригуващи и предизвикателни емоции за верните киномани – публиката на София филм фест.

И 22-рото издание на фестивала няма да изневери на традицията, утвърдена с годините - отново ще има специален панел с най-добрите модни филми.

Лайтмотивът на 2018 година и специалната ни модна гала е филма „Ню Йорк – мода за напреднали“ на режисьорката Лина Плиоплайт. Все по-голямото влияние на уличната мода като културен феномен завинаги променя начина, по който гледаме на модата. През 2008 година фотографът Ари Сет Коен започва своя блог, за да разкаже за стила и живота на по-възрастните граждани на Ню Йорк. Блогът на Коен привлича вниманието на международното модно общество и на индустрията, която е атрактивна най-вече за по-младите поколения. А възрастните дами откриват славата и специфичното културно влияние. Модният блог и книгата на Ари Сет Коен се превръщат в основа и на филма на Лина Плиоплайт „Ню Йорк – мода за напреднали“, който публиката ще може да гледа в две прожекции – на 22 март в кино „Люмиер Лидл“ от 21.00 часа и на 25 март в ДНК - пространството за съвременен танц и театър, от 19.00 часа.

Кинотворбата е документален разказ за седем изключителни нюйоркчанки на възраст между 62 и 95 години, които разчупват стереотипите за красота и остаряване с техния отличаващ се моден стил. Филмът поставя фокус върху някои от любимите субекти на Ари, чийто еклектичен личен стил и витален дух ги водят в подхода им към остаряването. Всяка от героините представя уникалния си поглед към житейските препятствия и тяхното преодоляване, доказвайки, че възрастта е просто състояние на ума.

„Мода за напреднали“ е темата и на бляскавото Fashion Night Out светско събитие, което ще последва прожекцията на вълнуващата модна градска приказка на 25 март в ДНК. На него Митко Дамов ще представи инсталация, провокирана от неувяхващия стремеж към естетиката - в духа на Ари Сет Коен. За всички присъстващи в двете вечери екипът на 22-рия СФФ, Митко Дамов и VOGUE VISION са подготвили специален комплимент и изненади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови