Минеков ще сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион в Пловдив

OFFNews 30 ноември 2021 в 11:27 2513 0

Министерството на културата ще сезира прокуратурата с резултати от започналата втора подробна проверка на прокопания тунел до Римския стадион в Пловдив.

Въз основа на представения на 29 ноември Констативен протокол от спешната проверка на комисия с участието на представител на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, при която е установено прокопаване на тунел в близост до Римския стадион в Пловдив, министърът на културата проф. Велислав Минеков стартира незабавно административно производство по силата на Закона за културното наследство, съобщиха от ведомството.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” ще извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има отново представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. Втората проверка има за цел да установи какви и колко точно нарушения на Закона за културното наследство и други нормативни актове са били направени.

До момента е безспорно, че извършителите на деянието нямат необходимата съгласувана от Министерството на културата документация, която да им позволи прокопаването на тунел, както и на място не е присъствал наблюдаващ археолог, какъвто трябва да има според Закона за културното наследство. Отделно е установено, че са застрашени и основите на къщите, в близост до които е копано, съобщават още от МК.

След приключването и на втората проверка до дни, при която ще бъдат описани всички извършени нарушения, Министерството на културата ще сезира прокуратурата за извършване на процесуално-следствени действия, допълват от ведомството на Минеков.

Собствениците на сгради около Римския стадион в центъра на града многократно са подавали сигнали за прокопаването на тайните тунели, но без резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови