Международната изложба 'Аполония Понтийска' показва експонати от Лувъра

ОFFNews 14 декември 2018 в 15:08 3582 0

Изложбата "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" беше открита вчера в Регионалния исторически музей - София. Тя ще бъде част от временната експозиция на Музея до 10 март 2019 г.

На церемонията присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, министърът на културата Боил Банов, главният съветник на музей „Лувър“ Алберто Виал и директора на Френския културен институт в България Фабиен Флори.

Експозицията "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" е поредният проект, продължаващ традицията на успешен научен и културен обмен между България и Франция. Тя представлява разказ за града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, всекидневен живот, некрополи. Географски той съответства на местоположението на съвременния Созопол.

Хронологическата рамка поставя основаването на Аполония Понтийска към 610 г. пр. Хр. от преселници от Милет в югозападна Мала Азия. Преимущество е, че е само на ден плаване от Бизантион и бързо се превръща в процъфтяващ град. През 72 г. пр. Хр. Аполония е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул. Той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът насилствено е присъединен към римските владения.

Археологическите проучвания на Аполония Понтийска започва френският дипломат барон Жюл Александър Дегран през 1904 г. Те са продължени от най-известните тогава български изследователи. Разкопките се провеждат с различна интензивност през целия ХХ в. От 2002 г. в изследването на Аполония се включва и френски екип.

Изложбата съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания. Сред тях са: ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинцета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др.

"Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" може да бъде разгледана в периода 14 декември 2018 – 10 март 2019 г. в зала "Временни експозиции" на Регионалния исторически музей – София (пл. "Бански" 1).

"Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" включва експонати от: Лувър, Музеен център – Созопол, Национален археологически институт с музей – БАН, Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Бургас. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и музей "Лувър" и е част от културната програма, свързана с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови