Мерил Стрийп стана Принцесата на Астурия

OFFNews 26 април 2023 в 20:42 2186 0

Стрийп

Снимка Архив

Мерил Стрийп

Холивудската звезда и носителка на "Оскар" Мерил Стрийп спечели престижната испанска награда "Принцесата на Астурия" в областта на изкуствата, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на фондацията, която присъжда отличията.

Журито отбеляза, че през почти петте си десетилетия на екрана Стрийп е "развила блестяща кариера, която е вдъхнала живот на пълнокръвни и сложни женски образи, пораждащи размисъл и критичен дух у зрителя".

73-годишната актриса е носителка на множество отличия, включително на три награди "Оскар" за ролите си във филмите "Крамър срещу Крамър", "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Сред известните личности от света на киното, които преди са печелили приза в областта на изкуствата, са режисьорите Питър Брук, Мартин Скорсезе и Франсис Форд Копола. Миналата година в тази категория бяха отличени звездите на фламенкото Кармен Линарес и Мария Пахес.

Наградата "Принцесата на Астурия" е наречена на титлата на испанската престолонаследничка Леонор. Отличието се присъжда в осем категории. Паричният еквивалент на приза е 50 000 евро. Наградната церемония се организира през октомври в испанския град Овиедо, посочва БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови