Маргарита Стойкова от 'Диада' стана изгряваща звезда на европейското кино

OFFNews 14 декември 2023 в 17:11 5920 0

Маргарита Стойкова

Снимка ДИАДА/DYAD movie

Актрисата Маргарита Стойкова от филма "Диада"

19-годишната актриса Маргарита Стойкова, която изигра главната роля в новия български филм "Диада", е избрана за "Изгряваща звезда" на европейското кино за 2024. Тя е сред десетимата млади кино таланти, отличени от организацията European Film Promotion.

Българката е най-младият лауреат на наградата "Изгряваща звезда" тази година. Тя ще бъде отличена на следващото 74-то издание на фестивала "Берлинале" през 2024 г. Четиридневната програма на събитието в Берлин е страхотна възможност за професионалното развитие на българската актриса. Между 16-и и 19-и февруари десетте "изгряващи звезди" ще се срещнат с международни продуценти, журналисти и хора от бранша.

Изключително международно признание младата актриса получава за първата си роля в пълнометражен филм, а журито оценява високо "нюансираната ѝ работа, която демонстрира смелостта ѝ като актриса".

"Тя представя един многостранен характер по изключително добър начин. Първоначално героинята ѝ сякаш не буди симпатии, но постепенно образът ѝ разкрива пластове на деликатност", се казва още казва в позицията на журито.

Организацията European Film Promotion избира актьори от цяла Европа вече 27 години. 38 национални института за промоция на филми излъчват таланти от страните си, а организацията отличава десет от тях на един от най-реномираните кинофоруми в света - "Берлинале".

"Журито е избрало десетте изключителни таланта, разчитайки на техния потенциал за международна кариера въз основа на много фактори, включително изключителното им представяне в игралните филми и драматичните сериали, представени във връзка с номинацията им", се казва в прессъобщението на EFP.

Това не е първото признание за въплъщението на Маргарита Стойкова в 16-годишната Дида. По-рано тя взе и специалната награда на град Варна от фестивала „Златна роза“ за дебютната си роля във филма на режисьорката Яна Титова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!