Майка - филмът на Зорница София - е по кината от 13 януари

Децата участници - и в България, и в Африка - са деца от улицата или сираци

OFFNews 09 януари 2023 в 19:35 2700 0

Майка

Снимка Филм за Зорница София

Майка

Българският филм "Майка" на Зорница София тръгва по кината в цялата страна на 13 януари, нaвръх празника на българското кино, съобщават от екипа на продукцията.

"Каним зрителите да съпреживеем в киносалоните този автентичен филм, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип "родителство". Филмът докосва болката, която все повече съвременни семейства носят и крият, опитвайки се да добият деца, но и другите пътища към тази мечта, защото винаги има начин. Филмът заразява със своя оптимизъм, че всеки един човек може да промени пейзажа, неправдите, света. Всеки един от нас има силата да твори светове. Оптимистична драма, зов за отговорността, с вярата, че винаги има начин", разказват от екипа на продукцията. 

Това е филм за "алтернативна форма на майчинство", както точно го анонсира Film New Europe преди година. Той е първата част от двулогия на тази тема, която вълнува режисьора. Според нея най-впечатляващото в житейската съдба на реалната личност, вдъхновила филма е, че успява да трансформира личната си мечта за щастие, чрез работата и творчеството си, в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Изкуството като преобразяваща сила е център в живота на героинята, както и една от темите на филма.

Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют в главна роля в киното. Участват още хърватската звезда Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори. Те са сираци или деца от улицата.

"Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес, с когото режисьорът работи в трети филм и в четвърти пореден проект. Автентичността е на всички нива - има не малко сцени от филма, които са се случвали на авторите, докато работят по проекта", разказват от екипа. Сценаристи са Миглена Димова и Зорница София, които развиват сценария си в европейската програма "Скрипт ийст".

Локациите на филма впечатляват с контраста и кинематографичността си - от живописната Широка лъка се пренасяме в едно от най-големите гета в света - Кибера, до Найроби, Кения, допълват от екипа на "Майка". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)